ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρίς προσδοκίες για συμφωνία η συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς

Όχι τόσο καθοριστική ή οριακή, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνάντηση λέει ο Τσακαλώτος

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η συνάντηση ανάμεσα στους θεσμούς και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε πριν από λίγη ώρα έλληνας αξιωματούχος.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως η συνάντηση, που αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη, δεν είναι ιδιαίτερα καθοριστική ή οριακή, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η εν λόγω δήλωση έρχεται ουσιαστικά ως απάντηση στο σχόλιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης «δεν επείγει», καθώς η πρώτη μεγάλη αποπληρωμή ελληνικών ομολόγων είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο.

«Δεν αισθάνομαι ατμόσφαιρα κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά πριν τη συνάντηση ο πρόεδρος του Eurogroup, ουσιαστικά διαμηνύοντας πως οι πιστωτές δεν αισθάνονται πίεση χρόνου.

«Το βασικό είναι ότι θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουμε τις θέσεις Ελλάδας και δανειστών», σημείωσε από την πλευρά του ο έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας πως ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να εστιάσει στα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας για το 2016 και τις θετικές προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2017, πιέζοντας για μία «βιώσιμη συμφωνία».

Στη συνάντηση συμμετέχουν πολλοί αξιωματούχοι από την πλευρά των θεσμών. Ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο Τόμας Βίζερ από το Eurogroup, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη σύσκεψη λαμβάνει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει μεταβεί από χθες το βράδυ στο Παρίσι, όπου είχε συνομιλίες με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Μέτρα 3,6 δισεκ. ζητούν οι δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία όμως «σπάνε» σε δύο ισόποσες φάσεις.

Τα μέτρα της πρώτης φάσης φαίνεται πως είναι κυρίως φορολογικά, όπως η μείωση του αφορολόγητου, με τελικό στόχο την ενίσχυση των εσόδων κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως «καρότο», το πακέτο περιλαμβάνει και ορισμένα αντισταθμιστικά μέτρα εάν η Αθήνα υπερβεί κάποιους στόχους.

Η δεύτερη φάση θα αφορά την περίοδο μετά το 2018 και φαίνεται πως θα εστιάζει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, επίσης κατά 1,8 δισεκ. ευρώ.

Πηγή που μίλησε στο Reuters είπε πως η πρώτη δέσμη μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθεί τώρα, όμως διευκρίνισε ότι το δεύτερο πακέτο θα εφαρμοστεί «εάν χρειαστεί». Προσέθεσε πάντως πως το πακέτο των μέτρων μπορεί να αλλάξει μετά την συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα.

Η μείωση των συντάξεων δεν αποκλείεται να γίνει με βάση την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που σημαίνει εφαρμογή της φόρμουλας του νόμου Κατρούγκαλου και στους παλιούς συνταξιούχους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση