ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρνείται η Γκούτσι πως θα έδινε 56 εκατ. για τον Παρθενώνα

Η πολιτιστική κληρονομία ορίζει τα όρια της χρήσης του λέει η Νέα Δημοκρατία

ΠΗΓΗ: skai.gr

Στην απόφαση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) να απορρίψει ομόφωνα την επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη τοποθετήθηκε με επίσημη ανακοίνωσή του ο οίκος Gucci.

Ο ιταλικός οίκος επιβεβαιώνει ότι κατέθεσε σχετική πρόταση, σχολιάζει ότι έχει συνάψει ανάλογες πολιτιστικές συνεργασίες διεθνώς (Palazzo Strozzi στην Φλωρεντία κλπ), ενώ παράλληλα διαψεύδει ότι η πρόταση που κατέθεσε συνοδευόταν από χορηγία ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου δήλωσε απόλυτα σύμφωνη με την απόφαση του ΚΑΣ, λέγοντας ότι «ο Παρθενώνας είναι σπουδαίο μνημείο και παγκόσμιο σύμβολο που πρέπει εμείς οι Έλληνες να το προστατεύουμε ιδιαιτέρως όταν παραμένει αδιάκοπη η προσπάθεια μας για επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα».

H ανακοίνωση αναλυτικά

«Επιβεβαιώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις ελληνικές αρχές για να διερευνήσει τη δυνατότητα μιας μακροπρόθεσμης πολιτιστικής συνεργασίας. Αυτό το είδος της πρωτοβουλίας δεν είναι νέο για μας. Τα τελευταία χρόνια η Gucci έχει καθιερώσει τέτοιες πολιτιστικές συνεργασίες με το Palazzo Strozzi στην Φλωρεντία, το Μουσείο Mingshen στη Σαγκάη, το Chatsworth House στην Αγγλία και το LACMA στο Λος Αντζελες. Οι εικασίες σχετικά με την υποτιθέμενη οικονομική πρόταση, άμεση ή έμμεση, είναι απολύτως λανθασμένες και δεν έχουν καμία επιβεβαίωση από εμάς».

Η ανακοίνωση της ΝΔ για την απόφαση

Η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με την οποία αρνήθηκε την παραχώρηση του Παρθενώνα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Παρθενώνας αποτελεί μοναδικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με ισχυρούς, διαχρονικούς συμβολισμούς και ανεκτίμητη αξία. Αυτή η αξία ορίζει σε μεγάλο βαθμό και τα όρια της χρήσης του.

Υπάρχουν μνημεία αδιαπραγμάτευτα, εκτός συναλλαγής, όπως υπάρχουν δεκάδες άλλα μνημεία ή χώροι, στην Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, που μπορούν, πάντα με κανόνες, να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού όφειλε να έχει εξετάσει το θέμα σε πρώτο στάδιο, πριν αυτό φτάσει να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Να έχει προτείνει εναλλακτικές και να έχει δείξει ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος της δημοσιότητας που θα προκύψει.

Οφείλει επίσης, έστω και τώρα, να προχωρήσει σε μια συγκροτημένη πολιτική διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μακριά από παρωχημένες αντιλήψεις και φοβικές ιδεοληψίες.

Με σύγχρονους όρους, που θα προσφέρουν στη χώρα την τεράστια υπεραξία του πολιτιστικού μας αποθέματος».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ