ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κινήσεις Τσίπρα ζητεί ο Μοσκοβισί

Το ερώτημα είναι εάν επαρκεί ο χρόνος να συμφωνηθεί το πλαίσιο την προσεχή Δευτέρα

Kathimerini.gr

Συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα, να υπάρξει δυνατότητα για ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα επιτρέψει την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ εάν υπάρχει κάποιο βήμα που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε: «Ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα. Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα».

Η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, αναζητεί μια φόρμουλα, η οποία θα περιλαμβάνει εκείνο το μείγμα υποχωρήσεων στις απαιτήσεις των δανειστών και συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων, που θα αποφέρει θετικό πρόσημο. Που θα δικαιολογεί, δηλαδή, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, το επιχείρημα ότι σε σχέση με τις παραχωρήσεις που κάνει, τα ανταλλάγματα που εξασφαλίζει είναι πολύ πιο σημαντικά. Ειδικότερα, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις, στην κυβερνητική ηγεσία έχουν αποδεχθεί ότι, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, θα απαιτηθεί υποχώρηση στο θέμα του αφορολογήτου αλλά και των συντάξεων. Ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης θεωρούν ότι, προκειμένου μια τέτοια υποχώρηση να μεταφραστεί σε ελιγμό με θετικό τελικό πρόσημο, θα πρέπει να διεκδικήσουν μια συμφωνία με συγκεκριμένες αναφορές, στην περίπτωση εκπλήρωσης των στόχων, όχι μόνο σε δυνατότητα ελαφρύνσεων στον ΦΠΑ και της φορολογίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και σε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, διάθεση επιπλέον κονδυλίων για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, ακόμα και συγκεκριμένη αναφορά σε χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους, όπως έγινε πριν από τα Χριστούγεννα. Διεκδικούν, δηλαδή, ένα πακέτο θετικών δεσμεύσεων, που θα παραπέμπει στις υποσχέσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και θα είναι ελκυστικό για την Κ.Ο., για το κομματικό ακροατήριο και τους ψηφοφόρους. Και όλα αυτά ενταγμένα σε μια συνολική συμφωνία, η οποία, πέραν των μέτρων, θα περιλαμβάνει τουλάχιστον την περιγραφή ενός οδικού χάρτη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 και θα εξασφαλίζει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το ερώτημα είναι εάν επαρκεί ο χρόνος και αν υπάρχει ουσιαστική βούληση από τα εμπλεκόμενα μέρη να συμφωνηθεί το πλαίσιο την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου στη συνέχεια να επιστρέψουν άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και με γοργούς ρυθμούς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο Ευρωπαίος επίτροπος, που δήλωσε «φίλος της Ελλάδας» κατά την παρασημοφόρησή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, εμφανίστηκε σε ρόλο διαμεσολαβητικό και εξισορροπητικό, ζητώντας ουσιαστικά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μετακινηθούν ώστε να καταστεί εφικτή η απεμπλοκή της διαδικασίας. «Πιστεύω ότι απαιτούνται κάποιες προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Με λίγες υποχωρήσεις μπορούμε να τα καταφέρουμε και πρέπει να τα καταφέρουμε», δήλωσε στην αρχή της συνάντησής τους με τον κ. Τσίπρα, ενώ ανάλογο μήνυμα, αυτό της ανάγκης να ενεργοποιηθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μετέφερε και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη αναθεώρησης των εκτιμήσεων του ΔΝΤ με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας. «Ολοι πρέπει να αναγνωρίσουν τους αριθμούς και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού», είπε και εμφανίστηκε να απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας. «Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, βεβαίως, για δομικές μεταρρυθμίσεις. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικών, αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό πρόσημο», δήλωσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε σε «μια συμμαχία των λογικών, ώστε να φτάσουμε σε μια διέξοδο το ταχύτερο δυνατόν». Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαία προϋπόθεση. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να βασίζονται στα πραγματικά νούμερα, προσδιορίζοντας ως τέτοια τα στοιχεία της Κομισιόν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X