ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία να σεβαστεί την Ελλάδα

Σεβασμό στις δικαστικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ζήτησε η Κομισιόν

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν σημείωσε πως οι Βρυξέλλες αναμένουν από την Τουρκία να σέβεται την αρχή καλής γειτονίας αλλά και τις δικαστικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Να σεβαστεί «τις αρχές καλής γειτονιάς» με την Ελλάδα αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη καλούν την Άγκυρα οι Βρυξέλλες, υπό τη σκιά της έντασης που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο, με σειρά προκλητικών ενεργειών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκου Ανδρουλάκη, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τη διεύρηνση της Ε.Ε. επισήμανε πως η Κομισιόν αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί όλες τις ευθύνες που πηγάζουν από τη θέση της ως υποψήφια για ένταξη στην Ένωση.

Τονίζει ακόμα πως η Κομισιόν αναμένει από την Άγκυρα να σεβαστεί «τις δικονομικές διαδικασίες των Κρατών Μελών», σε μία έμμεση αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην επιτρέψει την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που η τουρκική πλευρά κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ολόκληρη η επιστολή του επιτρόπου Χαν:

Αγαπητέ κύριε Ανδρουλάκη,

Σας ευχαριστώ για την από 31 Ιανουαρίου 2017 επιστολή σας, σχετικά με τα γεγονότα που σχετίζονται με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει Τούρκους Στρατιωτικούς από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Αποφάσεις έκδοσης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Κρατών Μελών και κάθε αίτημα έκδοσης που υποβάλλεται σε Κράτος Μέλος, εξετάζεται από την καθορισμένη αρμόδια εθνική υπηρεσία, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Συνεπώς, η Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα να επέμβει ή να σχολιάσει αποφάσεις των δικαστικών αρχών των Κρατών Μελών.

Έχοντας υπόψη τη μεγάλη κλίμακα και το συλλογικό χαρακτήρα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Τουρκική κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Τουρκία, να τηρεί, ως υποψήφια χώρα, τα υψηλότερα στάνταρ κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Η Επιτροπή καλεί την Τουρκία να τα σεβαστεί πλήρως και κάτω από όλες τις συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στο να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με μία δημοκρατική, ανοικτή και σταθερή Τουρκία, για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις. Αναμένουμε από την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις ευθύνες που πηγάζουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας. Αναμένουμε επίσης την Τουρκική Κυβέρνηση να σεβαστεί τις δικονομικές διαδικασίες των Κρατών Μελών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Σε άλλη χώρα του κόσμου το ΑΚΕΛ μετά το κάζο της οικονομικής καταστροφής που έφερε στον τόπο, θα είχε ...»
Ανώνυμος  |  10:00

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Knak, με τα λίγα λόγια που γράψατε, χαρακτηρίζεστε από ένα έντονο φανατισμό, αυτός ο ίδιος που είναι ...»
Yiannos  |  09:50

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Στην προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύει το μέγαρο Μαξίμου

Σκηνικό πόλωσης από Μαξίμου

Ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει προσωπικά μια κινητικότητα που ουσιαστικά «εγκαινιάζει» ατύπως την προεκλογική ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΛΛΑΔΑ