ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Αθήνα οι θεσμοί-ολοκληρώθηκε η συνάντηση με Τσακαλώτο

Αντικείμενο της συνάντησης το νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις

Kathimerini.gr

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο το νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις και ο υπουργός αποχώρησε χωρίς δηλώσεις.

Στις εκκρεμότητες του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνεται η σύσταση μια εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα περάσουν οι μετοχές που κατέχει το δημόσιο σε 11 ΔΕΚΟ. Επίσης, ανοικτά είναι οργανωτικά ζητήματα καθημερινής λειτουργίας του Ταμείου προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο του.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των επικεφαλής με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, με αντικείμενο τα θέματα ενεργειακής πολιτικής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 19:00 έχει προγραμματιστεί η επιστροφή του Ευ. Τσακαλώτου, προκειμένου να γίνει μια γενική επισκόπηση των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης και στις 20:30 έχει προγραμματιστεί η συζήτηση για τα κρίσιμα δημοσιονομικά ζητήματα, όπως το «δημοσιονομικό κενό» για το 2018 και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2019-2021.

Πάντως τα ανοιχτά θέματα που θα πρέπει να κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες είναι πολλά, ωστόσο, αυτά που αξιολογούν στις Βρυξέλλες ως τα «δύσκολα» μέτωπα είναι ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων και ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσουν και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα οι θεσμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν με το οικονομικό επιτελείο στο τελικό ποσό των μέτρων που θα χρειαστεί να πάρει η κυβέρνηση για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Η εκτίμηση είναι ότι τα μέτρα θα είναι κατά τι λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ, καθώς η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016 θα μειώσει το τελικό ποσό των μέτρων.

Οι θεσμοί θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση μετά τη λήξη του προγράμματος. Υπολογίζεται ότι χονδρικά θα είναι 1% του ΑΕΠ μέτρα για το ασφαλιστικό και 1% του ΑΕΠ για φορολογικό.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης ήδη επεξεργάζονται σενάρια περικοπής των «προσωπικών διαφορών» όχι για το σύνολο των συνταξιούχων, αλλά για ένα σημαντικό μέρος αυτών, περίπου 1,2 εκατ. άτομα. Στόχος είναι να παρουσιαστεί στα τεχνικά κλιμάκια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περικοπών που θα εξασφαλίζει την εξοικονόμηση τουλάχιστον 0,75% του ΑΕΠ, μεσοσταθμικά, για το διάστημα 2020 - 2023, ώστε να αποφευχθεί η έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου που ενδεχομένως θα έθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ευρύτερα θέματα που θα «ξήλωναν» τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ο λογαριασμός βγάζει μειώσεις 1,4 δισ. ευρώ, με τις συντάξεις να περικόπτονται κατά μέσον όρο 14%, ενώ στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν τη θέσπιση κι ενός πλαφόν, ώστε συντάξεις που βρίσκονται κάτω από αυτό, να μη μειωθούν ακόμη και αν οι προσωπικές διαφορές είναι μεγάλες.

Συγχρόνως, κατά την παραμονή των επικεφαλής των θεσμών θα συμφωνηθούν και τα αναπτυξιακά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ αν η Ελλάδα ξεπεράσει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Αν π.χ. το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεραστεί κατά 1%, τότε θα ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα 0,5% στον τομέα των φοροελαφρύνσεων και 0,5% στον τομέα των ασφαλιστικών, πολύ πιθανό ενισχύοντας το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και οι δύο κατηγορίες μέτρων θα πρέπει να προνομοθετηθούν τώρα.

Μετά την τεχνική συμφωνία θα πρέπει να γίνει η πλέον δύσκολη συμφωνία στην οποία θα οριστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, καθώς και η περαιτέρω διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Παρόλο που μπορεί μέχρι το Eurogroup στις 7 Απριλίου να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, επειδή το συγκεκριμένο θα έχει τη μορφή άτυπου με πρόγραμμα στο οποίο δεν υπάρχουν περιθώρια για μακρές συζητήσεις δεν αναμένεται να ληφθούν εκεί οι τελικές αποφάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση