ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει το αίτημα της Ελλάδας και ψάχνει εταίρους

H Αθήνα «ζητά ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο» ανέφερε εκπρόσωπος

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει το αίτημα της Ελλάδας για παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας και παράλληλα μελετά εάν υπάρχουν άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε να ικανοποιηθεί η ελληνική πρόταση.

Αυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στον απόηχο των κυβερνητικών διαρροών που θέλουν την Αθήνα να έχει ζητήσει από τον οργανισμό να υποστηρίξει τριετές πρόγραμμα για τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, συνολικού κόστους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να μιλήσει για το ακριβές ποσό που ζητά η ελληνική πλευρά ή εάν υπάρχουν κι άλλα κοινωνικά προγράμματα που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η Τράπεζα. Σημείωσε ότι η Αθήνα «ζητά ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο» που θα αφορά «κάποιες από τις άμεσες ανάγκες» των ελλήνων πολιτών.

Η βοήθεια που έχει ζητήσει η Ελλάδα, προσέθεσε, αφορά την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των αδύναμων στρωμάτων. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το Νοέμβριο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 23%, μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στη «Wall Street Journal» είπε πως το πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στα αντισταθμιστικά μέτρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση για το αν θα δοθούν δάνεια στην Ελλάδα θα ληφθεί από το Συμβούλιο Εκτελεστικών Διευθυντών. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά το πότε Έθα εξεταστεί σε αυτό το επίπεδο το ελληνικό αίτημα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα συνήθως δανειοδοτεί μη ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες οικονομίες, έχοντας ως κύριες αποστολές την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής για τα φτωχότερα τμήμα του πληθυσμού. Παρέχει επίσης στήριξη για την ανάπτυξη ισχυρών θεσμών που υποστηρίζουν ένα σύγχρονο κράτος.

Μιλώντας στο Λονδίνο στα τέλη Φεβρουαρίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε πως οι θεσμικές αδυναμίες της Ελλάδας την καθιστούν πιο ταιριαστή στην Παγκόσμια Τράπεζα, παρά στο ΔΝΤ.

Το αίτημα της κυβέρνησης στην Παγκόσμια Τράπεζα μεταδόθηκε πρώτα από τον ιστότοπο Politico και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον ΣΚΑΪ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει συμβουλευτική στήριξη στην Ελλάδα, για κοινωνικά ζητήματα, από το 2012. Έως τώρα δεν έχει εμπλακεί χρηματοδοτικά στη χώρα μας. Παλαιότερα υπήρξαν υπόνοιες από την ελληνική πλευρά για πιθανή δανειοδότηση από τον οργανισμό, όμως αποδείχτηκαν αδιέξοδες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X