ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Κάθετα αντίθετοι στη συμφωνία CETA οι κτηνοτρόφοι

Πανελλαδική σύσκεψη για την προστασία της φέτας πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι

ΠΗΓΗ: skai.gr

Πανελλαδική σύσκεψη με βασικό θέμα την προστασία της φέτας σε σχέση με την εμπορική και οικονομική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας στον Τύρναβο της Λάρισας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε τη φέτα ως το «λευκό χρυσό» της ελληνικής οικονομίας, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση των κτηνοτρόφων πως η συμφωνία CETA σημαίνει ξεκλήρισμα της κτηνοτροφίας.

«Η Συμφωνία CETA σημαίνει το ξεκλήρισμα της κτηνοτροφίας. Αυτό συμβαίνει διότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως παρά το γεγονός ότι εδώ και κάποια χρόνια στον Καναδά παράγεται παράνομα φέτα, εντούτοις με τη συμφωνία CETA δίνεται η δυνατότητα να παράγουν νόμιμα φέτα. Το πρόβλημα είναι πως μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο έχουν συγκεκριμένα τυροκομεία και έτσι θα πνίξουν την αγορά με φέτα αγελαδινή, ενώ το γάλα θα προέρχεται από ζώα που τρώνε μεταλλαγμένες ζωοτροφές με αποτέλεσμα να ξεκληρίσουν την κτηνοτροφία της Ελλάδας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παλάσκας.

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας επιτέθηκε επίσης και στους Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν τη συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο. «Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που στήριξαν τη συμφωνία, μάλλον έχουν δεσμευτεί εδώ και κάμποσα χρόνια ή είπαν ναι στη συμφωνία και δεν μπορούν να την πάρουν πίσω. Επίσης κάποιοι στηρίζουν τη συμφωνία γιατί είναι η γραμμή του κόμματος και δεν μπορούν να ξεφύγουν», σημείωσε.

«Στη φάση που βρισκόμαστε, μάλλον μάς χρειάζεται ο προστατευτισμός παρά το άνοιγμα των αγορών, γιατί μας καταστρέφει», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση των κτηνοτρόφων, συμπληρώνοντας πως το βασικό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ΠΟΠ είναι «ένα είδος συλλογικού σήματος, μιας βιομηχανικής ιδιοκτησίας που δεν πρέπει να χαρίζεται»

Τέλος, ο κ. Μαριάς αναφέρθηκε και στη δικαστική απόφαση που αφορά την προστασία της φέτας η οποία, όπως είπε, ορίζει ότι «η φέτα είναι ένα συγκεκριμένο προϊόν που παράγεται με πρόβειο γάλα και ενδεχομένως με κατσικίσιο, από συγκεκριμένες ράτσες και σε συγκεκριμένες ορεινές και ημιορεινές περιοχές με καθορισμένο κλίμα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη των κτηνοτρόφων, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στηρίζει την προσπάθεια για την προστασία της φέτας και της κατοχύρωσης ως ένα προϊόν με γεωγραφική ένδειξη. Επίσης, τόνισε πως η φέτα είναι ένα στρατηγικό προϊόν και ταυτίζεται με το παραγωγικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της χώρας μας.

«Θέλω να πιστεύω πως η Βουλή θα ανταποκριθεί στα αιτήματα αυτά, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα συνολικά για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ορισμένες πλευρές σε σχέση με τους κανόνες που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σχετικά με τη φέτα επισήμανε, από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γιώργος Εμμανουήλ, από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας κατά των Συμφωνιών TTIP, CETA, TISA.

Ο κ. Εμμανουήλ τόνισε πως υπάρχει ένα ζήτημα που είναι σοβαρό και το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναφέρει πως αν μια χώρα δώσει πλεονέκτημα σε μια άλλη χώρα να αναγνωρίσει το όνομα φέτα, είναι υποχρεωμένη να δώσει το πλεονέκτημα αυτό και σε κάθε άλλη χώρα το ζητάει».

Ο ίδιος υπερασπίστηκε πως πρέπει να συνεχιστεί η «μάχη» κατά της συμφωνίας CETA, λέγοντας πως «η μάχη για τη μη έγκριση της συμφωνίας CETA από τη Βουλή είναι η μάχη των μαχών, γιατί αν χαθεί θα υπάρχει απελευθέρωση σε όλες τις αγορές του κόσμου».

Μετά το τέλος της σύσκεψης εκδόθηκε ψήφισμα κριτικής των κτηνοτροφών στη συμφωνία CETA, αλλά και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X