ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγκάθια στον δρόμο προς την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

Αποχώρηση ΔΝΤ βάζει σε περιπέτεια την Ελλάδα

Kathimerini.gr

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Επικίνδυνη τροπή για την Ελλάδα κινδυνεύει να πάρει η διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το χρέος, καθώς ο χρόνος για αποφάσεις τελειώνει και είναι ορατό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα και να μη ληφθούν γενναιόδωρες αποφάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής, η έξοδος από το μνημόνιο υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε περιπέτεια και η προσφυγή στην προληπτική πιστωτική γραμμή θα είναι ενδεχομένως αναπόφευκτη, ως ασπίδα ασφαλείας.

Tην ανυποχώρητη στάση της Γερμανίας, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Washginton Group προχθές, πριν από το Euroworking Group, ακολούθησε πίεση χθες εκ μέρους του ΔΝΤ που ζήτησε δημοσίως, διά στόματος Πόουλ Τόμσεν, αποφάσεις ώς την ερχόμενη εβδομάδα, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση περιορίζεται να παρακολουθεί εμφανώς αμήχανη. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησε χθες να προσθέσει μια ελληνική νότα στη διελκυστίνδα, λέγοντας ότι σε περίπτωση που δεν είναι αυτόματη η ελάφρυνση του χρέους και το ΔΝΤ αποχωρήσει, τότε όλα θα είναι ανοιχτά ως προς τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019. Παρέπεμψε, μάλιστα, και στην πρόσφατη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «δεν είναι της παρούσης» να τεθεί θέμα μη εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων, λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών κυριολεκτούσε και κακώς της δόθηκαν άλλες διαστάσεις. Βεβαίως, αναλυτές σχολιάζουν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αθετούσε τη δέσμευσή της για μείωση των συντάξεων, σε συνέχεια μιας ενδεχόμενης κακής απόφασης για το χρέος και αποχώρησης του ΔΝΤ, απλώς θα πυροβολούσε τα πόδια της, αφού στο ήδη εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον θα πρόσθετε μια ακόμη πηγή αβεβαιότητας.

Το ορόσημο για τις αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, στις 24 Μαΐου, όπως είπε χθες τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, όσο και ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε το αργότερο την 1η Ιουνίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο ίδιος είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα οι πιθανότητες κλίνουν υπέρ της μη συμμετοχής του Ταμείου. Οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, εξήγησε, εντοπίζονται κυρίως στον αυτοματισμό του μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους που ζητεί το ΔΝΤ, εν αντιθέσει με τη Γερμανία, που θέλει να εγκρίνεται κάθε χρόνο από το Κοινοβούλιό της η κάθε δέσμη μέτρων.

«Εχουμε ένα πρόγραμμα που θα θέλαμε να ενεργοποιήσουμε», είπε ο Δανός τεχνοκράτης, στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν», αν πρόκειται το πρόγραμμα του ΔΝΤ να λήξει τον Αύγουστο. Ο ίδιος είπε ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά μερικά σημεία παραμένουν ανοιχτά και εξέφρασε την ελπίδα για συμφωνία.

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένονται αποφάσεις για το χρέος άμεσα, λέγοντας ότι είναι «ζήτημα μηνών», αν και στη συνέχεια διευκρίνισε «τον Μάιο-Ιούνιο, αφού η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι έχει σημασία για το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές να καταλήξουν οι θεσμοί και το ΔΝΤ «σε μια συντονισμένη προσέγγιση, μια συντονισμένη ανακοίνωση».

Ο κ. Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, είπε ότι στο θέμα του χρέους θα επιθυμούσε η Ελλάδα να αντιμετωπισθεί όπως η Γερμανία στη Συμφωνία του Λονδίνου το 1952. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «είμαι ικανοποιημένος με όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών ήδη τον Ιούνιο του 2017».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X