ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:37
 

Ακριβή και αβέβαιη η «Ιθάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αναβαπτίσει σε οραματική την πολλαπλώς τρωθείσα σχέση του ιδίου και της κυβερνήσεώς του με τους πολίτες.

Της Δώρας Αντωνίου

Η ώρα για τα... αποκαλυπτήρια της αφήγησης, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, έφτασε. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει σήμερα, υπό μορφή διαγγέλματος, να αναβαπτίσει σε οραματική την πολλαπλώς τρωθείσα σχέση του ιδίου και της κυβερνήσεώς του με τους πολίτες.

Ενα νέο όραμα είναι αυτό που θα προτάξει, προσδιορίζοντας τη σημερινή ημέρα ως σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εποχή των συμβιβασμών και του καταναγκασμού και στη νέα περίοδο αυξημένης ελευθερίας και ευχέρειας για την υλοποίηση ενός διαφορετικού πολιτικού σχεδίου.

Με μεγάλο μέρος της συζήτησης να αφορά τον τόπο ομιλίας του κ. Τσίπρα –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι η Ιθάκη– η κυβερνητική ηγεσία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι, εκτός από το περιεχόμενο, δίνει εξίσου μεγάλη, αν όχι μεγαλύτερη, σημασία στους συμβολισμούς. Η Οδύσσεια, η διαχρονική πολυετής δοκιμασία με αίσια κατάληξη στην Ιθάκη, αλλά και το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη για την αξία και τα κέρδη του «ταξιδιού» επηρέασαν την εισήγηση να απευθυνθεί το πρωθυπουργικό μήνυμα από το νησί του Ιονίου.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να οικοδομήσει ένα νέο εθνικό όραμα, προτάσσοντας τις δυνατότητες που ανοίγονται για τη φυγή της χώρας προς τα εμπρός. Κεντρική θέση σε όλα αυτά, βεβαίως, λαμβάνει η διαρκής υπόμνηση ότι εφεξής η πολιτική ηγεσία θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει διευρυμένο πλαίσιο ελευθερίας κινήσεων. Και πάνω σε αυτή την αναφορά θα οικοδομηθεί το δίπολο με το οποίο η κυβέρνηση θα πορευθεί μέχρι τις εκλογές, το ερώτημα, δηλαδή, ποιος μπορεί να διαχειριστεί αυτή την ελευθερία καλύτερα.

Παράλληλα, αναμένεται να οριοθετήσει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό τοπίο και να μιλήσει, βεβαίως, για δίκαιη κατανομή των ωφελημάτων που θα συνοδεύσουν τη νέα εποχή. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι το μήνυμά του αυτό θα αξιολογηθεί από το διεθνές ακροατήριο, από τους εταίρους και, κυρίως, από τις αγορές, που αποτελούν τη νέα «θάλασσα» στην οποία η κυβέρνηση θα ανοιχτεί, αναμένεται να υιοθετήσει τόνους συνετής διαχείρισης των νέων δεδομένων.

«Η πολιτική ελευθερία που έχει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ήταν προηγουμένως. Ωστόσο, θα πρέπει κάθε φορά να κάνουμε πολύ μικρά και σταθερά βήματα, διότι δεν πρέπει να δοθεί σε κανέναν η εντύπωση, και ιδιαίτερα στις αγορές, ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα συνεχίσουμε μια δημοσιονομική πολιτική η οποία θα είναι συνετή», ανέφερε χθες (Ρ/Σ REAL) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δίνοντας ένα δείγμα του πνεύματος που υιοθετεί η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυρία είναι πολύ διαφορετική από αυτή που το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούσε για την έξοδο από τα μνημόνια. Η καταστροφή από τις πυρκαγιές οδήγησε σε εγκατάλειψη κάθε σκέψης για πανηγυρικές εκδηλώσεις. Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που εκπέμπει ο διεθνής παράγοντας για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας αποπνέουν τουλάχιστον προβληματισμό και αγωνία για την ικανότητα της χώρας και της οικονομίας να πορευθεί απρόσκοπτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δώρας Αντωνίου

Σχόλια αναγνωστών

Άνοιγμα καταλόγων εγγραφής ειδικών γιατρών, ενόψει εισφορών ΓεΣΥ

«Πολυ κακως η κυβερνηση χρυσωνει τους γιατρους για να συμμετασχου στο ΓΕΣΥ, θα πρεπει να προχωρησει με ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:28

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Ο μόνος τρόπος να αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως πρέπει ο Μιχαηλίδης και να κατεβεί απο το καλάμι, είναι ...»
Ανώνυμος  |  14:32

Λ.Παντελίδης-Α.Σοζέν: Ελβετικό μοντέλο πολυπεριφερειακής αντί για ΔΔΟ

«Η καλά στημένη θεατρική πράξη από τον Μόνιμα Αναξιόπιστο Πρόεδρο-Μ.Α.Π ότι ξαφνικά ο Σοφός Πολιτικός ...»
Θεοχάρης Θεοχάρης  |  10:30

Τσίπρας: Η ιστορία γράφεται από αυτούς που τολμούν

«Πρεπει να πουμε ομως οτι και οι προδοσιες γινονται απο κιοτιδες που τολμουν ιστορικες υποχωρησεις !!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:25

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X