ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλαγή ατζέντας με Νοvartis

Με επίκεντρο τα συμπληρωματικά στοιχεία που έστειλε η ανακρίτρια στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής

Kathimerini.gr

Η επαναφορά της υπόθεσης Novartis στο προσκήνιο, με επίκεντρο τα συμπληρωματικά στοιχεία που έστειλε η ανακρίτρια στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, βρίσκεται στην προμετωπίδα της κυβερνητικής προσπάθειας να αναληφθεί εκ νέου η πρωτοβουλία των κινήσεων και να αλλάξει η ατζέντα της επικαιρότητας σε μια περισσότερο φιλική προς την κυβέρνηση κατεύθυνση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επικέντρωσε χθες τις αναφορές του σε σχέση με την υπόθεση Novartis στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Θέλησε να εγκαλέσει τον πρώτο επειδή δεν έχει τοποθετηθεί σε σχέση με την αποκάλυψη, όπως είπε, για χειρόγραφο σημείωμά του στον κ. Φρουζή. Οσον αφορά τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Τζανακόπουλος αγνόησε ότι ο διοικητής της ΤτΕ είχε ήδη απαντήσει από προχθές σε δημοσίευμα για την επαγγελματική σχέση που διατηρούσε με τη Novartis. «Αφού δεν βρήκαν τίποτε παράνομο, με κατηγορούν τώρα για τα νόμιμα. Η εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια πριν αναλάβω υπουργός, είναι διαφανής, όσο έκδηλη είναι πλέον η εργολαβία του συκοφάντη που ανέλαβε πάλι με λάσπη να ξελασπώσει τους εντολείς του», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε χθες τον διοικητή της ΤτΕ «να απαντήσει αν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία και αν είχε ή έχει προνομιακές σχέσεις με τα διευθυντικά της στελέχη».

Εν τω μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδαν χθες αρχεία από τον ψηφιακό δίσκο με τα νεότερα στοιχεία που έστειλε στη Βουλή η ανακρίτρια. Χωρίς να είναι ξεκάθαρη η προέλευση των στοιχείων (εικάζεται ότι προέρχονται από σημειώσεις της γραμματέως του κ. Φρουζή), σε αυτά αναφέρονται αρκετά ονόματα πολιτικών στελεχών, χωρίς επιπλέον λεπτομέρειες. Υπάρχει μέχρι και αναφορά σε αίτημα για συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. «Ζήτησα από Σουράνη/Δελλατόλα για Τσίπρα συνάντηση περιμένω», είναι η επίμαχη αναφορά. Περιλαμβάνεται, επίσης, μεταξύ άλλων, λίστα με τα ονόματα Σουράνη, Δένδιας, Βενιζέλος, Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσάκαλος, Μηλιός, Μπακογιάννη, Αννα Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, χωρίς κάποια διευκρίνιση.

Είναι περισσότερο από σαφές ότι η κυβέρνηση, σε μια στιγμή κατά την οποία βάλλεται για τις σχέσεις της με τον κ. Ιβάν Σαββίδη, σχέση την οποία παραδέχονται βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επιχειρεί να στρέψει αλλού την προσοχή και να επαναφέρει τη συζήτηση περί διαπλοκής και σκανδάλων στο «γήπεδο» της αντιπολίτευσης.

Στην οικονομία

Το δεύτερο σκέλος της κυβερνητικής στρατηγικής αλλαγής ατζέντας αφορά το πεδίο της οικονομίας. Εκεί που το αφήγημα εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή εποχή, το αφήγημα επιτυχίας της κυβέρνησης, έχει περιθωριοποιηθεί στη δημόσια συζήτηση, ενώ δεν φαίνεται να γίνεται ιδιαίτερα πιστευτό από τους πολίτες, που θεωρούν τη συνέχιση της εποπτείας δεδομένη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, χθες, με αφορμή την προχθεσινή έκδοση εντόκου γραμματίου ετήσιας διάρκειας, για πρώτη φορά μετά το 2010, έσπευσε να μιλήσει για «ακόμα ένα βήμα στην πορεία για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία και την ανάκτηση της αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές».
Επιπλέον, αξιολόγησε την έκδοση του ομολόγου ως επιβεβαίωση της κυβερνητικής θέσης ότι «η οικονομία ανακάμπτει δυναμικά και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται στις διεθνείς αγορές». Προς επιβεβαίωση όλων τούτων κάλεσε σε σύγκριση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας σήμερα «με αυτά που παραλάβαμε το 2015». Βεβαίως, στο κυβερνητικό αφήγημα τα μεγέθη του 2015 είναι αποκλειστικά «επιτεύγματα» της τότε κυβέρνησης και όχι αποτέλεσμα και της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Το Eurogroup Ιουνίου

Ο κ. Τζανακόπουλος προσδιόρισε ως κομβικό διάστημα προσεχώς τις (από χθες) «97 ημέρες που μας χωρίζουν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, τη μεταπρογραμματική εποπτεία και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους». Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προετοιμάσει και να αρχίσει να επικοινωνεί το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα, με επίκεντρο, όπως αρμοδίως αναφέρεται, την αναπτυξιακή στρατηγική που θα δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X