ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:35
 

Ανάλυση: Ηττα για την Ελλάδα, η παραίτηση του κορυφαίου αστροφυσικού της

Ο Στ. Κριμιζής είναι μια από αυτές τις ξεχωριστές περιπτώσεις των επιτυχημένων Ελλήνων του εξωτερικού

Του Αθανάσιου Έλλις

Του Αθανάσιου Έλλις

Δεν γνωρίζω τα θέματα του διαστήματος. Περισσότερα ξέρει ο εντεκάχρονος γιος μου, όπως διαπίστωσα για άλλη μια φορά πριν μερικές ημέρες, όταν βρεθήκαμε στο Μουσείο Αεροπλοΐας και Διαστήματος στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, όταν για πρώτη φορά αντιλήφθηκα το ενδιαφέρον του, το μυαλό μου αυθόρμητα πήγε στον Σταμάτη Κριμιζή. «Ξέρεις, υπάρχει ένας σπουδαίος Ελληνας που τα ξέρει όλα αυτά πολύ καλά, όλοι τον ακούνε», του είπα, και πρόσθεσα: «Για να καταλάβεις πόσο σημαντικός είναι, έχουν δώσει το όνομά του και σε έναν μικρό πλανήτη». Αυτό δεν μπορεί να είναι πλανήτης, με διόρθωσε ο μικρός. Οντως, είναι ο «αστεροειδής 8323» που φέρει πλέον το όνομα του κορυφαίου Ελληνα αστροφυσικού που εργάσθηκε στις αποστολές Voyager 1 και 2.

Ο κ. Κριμιζής, που ξεκίνησε από το Βροντάδο της Χίου και έφθασε να εξερευνά το σύμπαν και να επισκέπτεται με τον δικό του τρόπο τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, είναι μια από αυτές τις ξεχωριστές περιπτώσεις των επιτυχημένων Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι εργάσθηκαν σε υπηρεσίες, οργανισμούς ή και ιδιωτικές εταιρείες - στην περίπτωσή του, στη NASA - και τα επιτεύγματά τους έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης.

Είναι αυτοί οι Ελληνες που επικαλούμαστε με θαυμασμό και υπερηφάνεια σε τόσες και τόσες συζητήσεις, εντός και εκτός Ελλάδας.

Υπό αυτό το πρίσμα αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη όταν πριν έναν περίπου μήνα έγινε γνωστό ότι ανέλαβε πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Δυστυχώς, η ικανοποίηση δεν κράτησε πολύ. Ο Σταμάτης Κριμιζής παραιτήθηκε καταγγέλλοντας υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν τον λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου», όπως και τη συμπεριφορά του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που λειτουργούσε ως ένας «Τσάρος του Διαστήματος», ο οποίος, όπως σημείωσε ο κ. Κριμιζής, δεν είχε καμία γνώση και εμπειρία στον τομέα του οποίου διορίσθηκε υπεύθυνος.

Η απόφαση ενός επιστήμονα τέτοιου βεληνεκούς - καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και ερευνητή της NASA - να εμπλακεί στο εγχείρημα της λειτουργίας ενός Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, έκανε πολλούς να σκεφθούν ότι ίσως γίνεται κάτι σοβαρό. Οτι, ίσως ένας υπουργός τόλμησε την υπέρβαση επιλέγοντας αξιοκρατικά τους άριστους για το καλό της χώρας, χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και πολιτικές παρεμβάσεις. Δυστυχώς, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν.

Είναι απαράδεκτο να απογοητεύουμε και να διώχνουμε αυτούς τους οποίους, αντιθέτως, θα έπρεπε να προσελκύουμε, να προστατεύουμε, και τελικά να αξιοποιούμε.

Αυτούς τους σπουδαίους επιστήμονες που αποτελούν τα καλύτερα πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση.

Η παραίτηση του κορυφαίου Ελληνα αστροφυσικού αποτελεί ήττα για τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αθανάσιου Έλλις

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X