ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από Σεπτέμβριο μητροπολιτικό πάρκο το Γουδί

Ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση του προεδρικού διατάγματος για τον Υμηττό.

Kathimerini.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου Γουδί εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Οπως ανέφερε, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το πλαίσιο για το πάρκο και την ίδρυση και λειτουργία του φορέα διαχείρισής του. Οπως προκύπτει, τα σχέδια περί δημιουργίας γηπέδου ποδοσφαίρου για τον Παναθηναϊκό στο Γουδί εγκαταλείπονται οριστικά και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση του προεδρικού διατάγματος για τον Υμηττό.

Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλου, των δημάρχων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου (κ. Καμίνη, Καφατσάκη και Αποστολόπουλου), των επικεφαλής της ΕΤΑΔ Γιάννη Πολύζου και του Πράσινου Ταμείου Γιώργου Πατρίκιου και υπηρεσιακών παραγόντων. «Τα πρώτα βήματα που θα κληθούμε να συνομολογήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί θα έχουν ως αφετηρία τη χωροθέτηση των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στο Μητροπολιτικό Πάρκο, με τη συνεργασία, βέβαια, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των υπουργείων Αμυνας και Οικονομικών, της ΕΤΑΔ, των δήμων, και της Περιφέρειας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε τρία πράγματα», λέει στην «Κ» ο κ. Φάμελλος. «Πρώτον, να καταγραφούν όλες οι χρήσεις στην περιοχή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ώστε να καθοριστεί το πεδίο δράσης του φορέα διαχείρισης. Να συνταχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του φορέα διαχείρισης. Και να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης με κάποιες πρώτες ενέργειες για την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου στις οποίες θα μπορεί να προχωρήσει αμέσως μετά την ίδρυσή του ο φορέας, ώστε να μη χαθεί χρόνος μέχρι την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου» (σ.σ. για παράδειγμα η απομάκρυνση άχρηστων περιφράξεων ή η ενοποίηση μονοπατιών). Οσο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ανέφερε πως «δεν υπάρχει πρόταση ή πρόθεση από τους άμεσα ενδιαφερομένους για το Γουδί».

Η πρώτη μελέτη

Η ανάγκη διάσωσης του σημαντικού αποθέματος ελεύθερων χώρων στο Γουδί τέθηκε στον δημόσιο διάλογο ήδη από τη δεκαετία του ’70. Η πρώτη εκτεταμένη μελέτη του χώρου έγινε αρκετά αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, κατ’ ανάθεση του Οργανισμού Αθήνας. Η υπόθεση «πάγωσε» λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και επανήλθε μετά την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος του Υμηττού (2011), όταν ο Οργανισμός Αθήνας ανέθεσε σε ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης την επικαιροποίηση και εξειδίκευση των μελετών.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρύτερη περιοχή του μητροπολιτικού πάρκου καλύπτει έκταση 4.000 στρεμμάτων και ανήκει σε 16 φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στις 2.500 από τις 4.000 στρέμματα της έκτασης έχουν εγκατασταθεί σημαντικές δραστηριότητες (νοσοκομεία, υπουργεία, το Πολυτεχνείο, ερευνητικά κέντρα), διατηρώντας όμως μεγάλους ελεύθερους χώρους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X