ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:10
 

Διαλλακτικός για την ονομασία των Σκοπίων ο Ντιμιτρόφ

«Κλειδί για μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των δύο πλευρών»

Newsroom Κ, Αθήνα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

Χαμηλούς τόνους κράτησε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενόψει των διαπραγματεύσεων Αθήνας και Σκοπίων στις Βρυξέλλες. Η ΠΓΔΜ δεν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με «κόκκινες γραμμές» αλλά προτιμά «τα πράσινα φώτα», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στην ομιλία του στο συνέδριο του Atlantic Council για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι «κλειδί για μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των δύο πλευρών» χωρίς νικητές και ηττημένους.

Ο κ. Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αξιοποιήσουμε», ενώ υποσχέθηκε ότι «δεν θα φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε και θα το κάνουμε καλή τη πίστει». Ωστόσο, υπό τη σκιά της πρόσφατης κρίσης στη γειτονική χώρα, ήταν διάχυτη μια έμμεση πίεση προς την Αθήνα να φτάσει σε μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

«Φιλική ενθάρρυνση»

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι «μια φιλική ενθάρρυνση» από τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ θα βοηθούσε, ενώ πρόσθεσε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να παραμένει εμπόδιο για την ενσωμάτωση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.

Μάλιστα, ο συντονιστής του πάνελ, συνεργάτης του Κέντρου για την Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γιάνουζ Μπουκάζκι, τόνισε ότι «η Αθήνα πρέπει να βοηθήσει την ΠΓΔΜ να σταθεροποιηθεί όπως βοηθήθηκε η ίδια να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Στο συνέδριο του Atlantic

Council συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου αλλά και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, της κυβέρνησης και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη Χόιτ Γι, «θέση των ΗΠΑ είναι πως υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις στην περιοχή που πρέπει να αντιμετωπισθούν επειγόντως από κοινού με τους Ευρωπαίους» και σε αμφίδρομη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα.

Σε έκθεσή του, το Atlantic Council προειδοποιεί για τις συνέπειες των ετών παραμέλησης των Δυτικών Βαλκανίων από τη διεθνή κοινότητα και προτείνει τη στενότερη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα Βαλκάνια αποκτούν μεγαλύτερη στρατηγική σημασία λόγω των προκλήσεων ασφάλειας και ελέγχου της μετανάστευσης, αλλά και της επιρροής της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Atlantic Council ενδιαφέρεται να συνεχίσει την πρωτοβουλία του για τα Δυτικά Βαλκάνια εμπλέκοντας και την Ελλάδα, με τη διοργάνωση ενός επόμενου συνεδρίου του στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου ισχύουν τώρα  |  18:20

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Ο διευθυντής της εκκλησίας Κύπρου με το πιο πτωχό λεξιλόγιο!!! »
ΑΚΑ  |  09:58

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X