ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαξιφισμοί Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, και ομάδες βουλευτών

Kathimerini.gr

Η ολοκλήρωση της συζήτησης, στην ολομέλεια της Βουλής, επί της συνταγματικής αναθεώρησης που κορυφώθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και η οποία, στην παρούσα φάση, θα συμπληρωθεί με την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, και ομάδες βουλευτών, επιβεβαίωσε – όπως συζητείται ευρέως στο Περιστύλιο:

ΠΡΩΤΟΝ, ότι εντεινόμενη, ενόψει των προσεχών εκλογών, σύγκρουση ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα σήμερα κόμματα και προσωπικά στους Αλ.Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, προσλαμβάνει ολοένα και πιο έντονα χαρακτηριστικά πόλωσης, με το ρήγμα να βαθαίνει συνεχώς ανάμεσά τους.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, πως η εξελισσόμενη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, επόμενη φάση της οποίας είναι η δεύτερη ψηφοφορία σε έναν μήνα, και που θα πρέπει πλέον να ολοκληρωθεί στην επόμενη Βουλή, με τη σύνθεση που εκείνη θα έχει μετά τις εκλογές, έχει βαθύτατα επηρεαστεί από το γενικότερο πολιτικό κλίμα, κυριότερα χαρακτηριστικά του οποίου είναι αφενός η διαρκής αμφισβήτηση της ιδιόρρυθμης κυβερνώσας πλειοψηφίας (ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές «τριγύριζα», είπε απόψε ο πρόεδρος της ΝΔ με έκδηλα καυστική διάθεση), και αφετέρου η διμέτωπη μάχη που δίνουν όλα τα μικρότερα κόμματα, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστούν από τη μέγγενη του διπολισμού που φαντάζει εξαιρετικά απειλητική μπροστά στις κάλπες.

Το κλίμα αυτό συνολικά αποτυπώθηκε με ιδιαιτέρως έντονο τρόπο στη συζήτηση στην Ολομέλεια που άρχισε το πρωί της Τρίτης.

Αν κάτι, ωστόσο, ξεχώρισε από την τροπή που προσέλαβε η μαραθώνια διαδικασία των τοποθετήσεων εντός και εκτός της αίθουσας τούτο το διήμερο, είναι η αίσθηση που δημιουργήθηκε πως το κεντρικό «αφήγημα» με το οποίο προσήλθε το κυβερνών κόμμα στη συζήτηση, ότι δηλαδή οι αποφάσεις που καλείται η εθνική αντιπροσωπεία να λάβει στην παρούσα φάση, δεσμεύουν την επόμενη και αναθεωρητική βουλή όχι μόνο για το ποιά άρθρα του Συντάγματος πρέπει να αλλάξουν, αλλά και ποιό θα είναι το (πολιτικό) περιεχόμενο των αλλαγών, σχεδόν κατέρρευσε.

Το βράδυ της Τρίτης ήταν η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Στ. Κοντονή, το περιεχόμενο της οποίας κινείτο σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την κεντρική γραμμή. Σήμερα το πρωί, υπό το βάρος και την πίεση των εντονότατων αντιδράσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης, υπήρξαν τοποθετήσεις από πρόσωπα πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, που κρίθηκε πως σηματοδοτούσαν μια γενικότερη υπαναχώρηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Καθώς παρεμβάλλεται και η λαϊκή βούληση- η επόμενη Βουλή έχει επ’ αυτού του θέματος όχι απλά τον πρώτο λόγο, τον αποφασιστικό λόγο». Από την πλευρά του, ο εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του: «Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει η πρώτη τη δεύτερη, αν δεν υπάρχει αντίθετη πλειοψηφία». Σε συνέχεια αυτών, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι και στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αν και μίλησε για πολλά –για τις προτάσεις του κόμματός του, ή και για πιθανές -μικροκομματικών στοχεύσεων, όπως τις χαρακτήρισε- παρασκηνιακές κινήσεις της ΝΔ (όπως, συνεννόηση με το ΚΥΝΑΛ για επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας) απέφυγε να «υποστηρίξει» το έως σήμερα εκ των κεντρικών ζητημάτων που είχε αναδείξει η κυβερνητική πλευρά: την «δεσμευτικότητα» των αποφάσεων της σημερινής Βουλής για την αναθεώρηση.

Στο πλαίσιο αυτή της αλλαγής στην τακτική του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε από τον κ. Τσίπρα και η αλλαγή της «ατζέντας», καθώς έβαλε ξαφνικά το ζήτημα της δέσμευσης του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στο να εκδηλώσει την υποστήριξή του για επανεκλογή του κ. Πρ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Εάν θέλει, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, όταν θα πάρει τον λόγο να πει «εμείς θα προτείνουμε τον Παυλόπουλο», οπότε όλη αυτή η ιστορία θα τελειώσει. Τον προκαλώ να το κάνει» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. ««Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος, για να πιάνετε στο στόμα σας τον τωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Γιατί μπαίνετε σε αυτή την συζήτηση. Ποιο άγχος σας κυριεύει για το τι θα κάνει η ΝΔ στην επόμενη Βουλή που θα είναι κυβέρνηση. Κάνετε διαχείριση της ήττας σας κ. Τσίπρα. Μιλάτε για πρόσωπα αντί να μιλάτε για την θεσμική διαδικασία της αναθεώρησης», απάντησε «θεσμικά» ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας ότι αποφεύγει την «νέα» παγίδα που επιχείρησε να του στήσει ο πολιτικός του αντίπαλος.

Τώρα, το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στην καταμέτρηση της ψηφοφορίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρξουν και πόσες «διαρροές» κυρίως στα δύο μεγαλύτερα «στρατόπεδα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X