ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΔΝΤ: Αστοχία 2,5 δισ. στο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα

Προβλέπει στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις

ΠΗΓΗ: skai.gr

Αστοχία περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για φέτος και το επόμενο έτος στην Ελλάδα, εγείροντας εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο να ζητηθούν δημοσιονομικά μέτρα από τη χώρα μας ή να επιταχυνθούν υφιστάμενες δεσμεύσεις.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, το Ταμείο παραμένει αμετακίνητο στην πρόβλεψή του πως το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,2%, δηλαδή 1,3 μονάδες χειρότερα από τον στόχο που θέτει το Μνημόνιο.

Φέτος, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 1,7%, δηλαδή 0,05 μονάδες κάτω του στόχου.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, είχε δηλώσει ότι για την ώρα ο οργανισμός δεν έχει ζητήσει επιπλέον μέτρα από την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι το πρόγραμμα στήριξης είναι κάτι που «εξελίσσεται» και συνεπώς οι απαιτήσεις μπορεί να αλλάξουν στην πορεία.

Όσον αφορά την κρίσιμη πενταετία μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το ΔΝΤ αποδέχεται τις προβλέψεις των Ευρωπαίων ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει αδιάλειπτα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022.

Το Ταμείο έχει επανειλημμένα ζητήσει τη μείωση του στόχου στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2022, ενώ αντίθετα η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου προβλέπει στόχο 2% ή λίγο παραπάνω από το 2023 έως το 2060.

Στο μέτωπο του χρέους, η έκθεση προβλέπει ότι η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ θα πέσει κατά σχεδόν 18 μονάδες σε βάθος πενταετίας, πέφτοντας στο 161,2% το 2022.

Παρά την εν λόγω μείωση πάντως, όλες οι μελέτες του ΔΝΤ την τελευταία διετία θεωρούν πως το χρέος είναι μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο, με το σημείο κρίσης να έρχεται από το 2030 κι έπειτα.

Στα τέλη Ιουλίου, όταν το ΔΝΤ δέχτηκε να ενταχθεί επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, προειδοποίησε πως το χρέος θα καταστεί «εκρηκτικό» μετά το 2030 και θα σκαρφαλώσει στο 195% του ΑΕΠ έως το 2060.

Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται να εκτοξευτεί στο 45% του ΑΕΠ το ίδιο έτος, τη στιγμή που οι εταίροι έχουν δεσμευθεί πως ουδέποτε θα υπερβεί το 20%.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση