ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δραματικό SOS για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα

Εξέπεμψαν από τη Βουλή εκπρόσωποι του Οργανισμού «Human Rights Watch»

Kathimerini.gr

Δραματικό SOS για την κατάσταση που επικρατεί στους νησιωτικούς χώρους «φιλοξενίας» για πρόσφυγες και μετανάστες, με αφορμή ειδικά το τι συμβαίνει στη Μόρια, εξέπεμψαν σήμερα από τη Βουλή εκπρόσωποι του Οργανισμού «Human Rights Watch», ο λόγος των οποίων παραλλήλως συνιστά δριμύ «κατηγορώ» για το τί (δεν) κάνει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με αυτό το θέμα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ηταν σε ειδική συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, όπου προσήλθαν να ενημερώσουν για την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Μόρια οι κυρίες Εύα Κοσσέ, ερευνήτρια για την Ελλάδα στον Οργανισμό και Εμίνα Σεμίροβιτς, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Βόσνια στην καταγωγή, πρόσφυγας από την εποχή του πολέμου στη χώρα της η κυρία Σεμίροβιτς, μιλώντας για την δική της δραματική διαδρομή περιέγραψε την κατάσταση που είδε στη Μόρια με τρόπο τέτοιο, που μετέδιδε την αίσθηση ότι στη χώρα μας σήμερα, τα πράγματα για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ουσιαστικά χειρότερη από εκείνη που η ίδια βίωσε σε καιρό πολέμου.

Αμφότερες δε, μίλησαν για απίστευτη «απουσία» της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών αρχών από την υποχρέωση να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, ενώ στον αντίποδα εξήραν τη στάση των Ελλήνων εθελοντών, κυρίως στα νησιά. Πέραν τούτων, δε, ουσιαστικά κατήγγειλαν και πως η ΕΕ τηρεί απλώς στάση Πόντιου Πιλάτου.

Η κατάσταση
Συνοπτικά, η κατάσταση στη Μόρια, όπως την είδαν επί τόπου οι δύο εκπρόσωποι του διεθνούς Μη Κυβερνητικού Οργανισμού, αποτυπώνεται στα ακόλουθα:

* Ο εγκλωβισμένος εκεί πληθυσμός είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερος της δυνατότητας του συγκεκριμένου κέντρου «φιλοξενίας».

* Γονείς είπαν ότι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τροφή ακόμα και για γάλα για τα παιδιά.

* Διαβητικός δεν τύγχανε κατάλληλης διατροφής, εκτός από τις ημέρες παραμονής των δύο απεσταλμένων της Human Rights Watch εκεί.

* Οι εγκλωβισμένοι είναι αναγκασμένοι να «ζουν» σε αντίσκηνα με ελάχιστες κουβέρτες για να στρώσουν κάτω, ώστε να καλύπτεται το πετρώδες έδαφος, με μια κουβέρτα για μαξιλάρι, και μόνο μια για το κρύο, που φυσικά δεν τους προστατεύει και δεν θα τους προστατέψει από τον βαρύ χειμώνα που έρχεται.

* Γυναίκες βιώνουν σεξουαλική παρενόχληση.

* Δεν υπάρχει πρόσβαση στα ντους για τα άτομα με αναπηρία.

Αλλά και ως προς την παροχή ιατρικής φροντίδας, η περιγραφείσα κατάσταση είναι τραγική: Αναφέρθηκε περιστατικό 47χρονης μόνης γυναίκας από τη Συρία που πήγε σε γιατρό για βοήθεια, αλλά δεν δέχθηκαν να την εξετάσουν. Της έδωσαν αναλγητικά. Κατέληξε σε νοσοκομείο. Καταγράφηκαν, επίσης, περιπτώσεις ανρθώπων με καρδιακά προβήματα, στους οποίους όπως σημειώθηκε, οι γιατροί τους είπαν ότι μόνο παυσίπονα μπορούν να συνταγογραφήσουν.

Η στάση της κυβέρνησης
Εξαιρετικά αρνητική είναι η εντύπωση που αποκομίζει κάποιος ακούγοντας το τι είχαν να πουν αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης οι δύο ερευνήτριες.

«Ζητήσαμε πληροφόρηση από την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουμε απαντήσεις για τα σχέδιά της όσον αφορά την Μόρια» είπε μεταξύ άλλων η κυρία Σεμίροβιτς και κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής, ως μέλη του Κοινοβουλίου, να ασκήσουν προς αυτή την κατεύθυνση τον ελεγκτικό τους ρόλο προς την εκτελεστική εξουσία. Η κυρία Κοσσέ, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην προσπάθειά τους να έχουν συνάντηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πλην όμως τους έστειλαν για τη συνάντηση έναν αναρμόδιο. Τούτων δοθέντων είναι περισσότερο από εμφανές ότι η περιγραφείσα κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη εκείνης που η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, αλλά και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Ι. Μουζάλας υποστηρίζουν τόσο για την κατάσταση στους συγκεκριμένους χώρους, όσο και για την κυβερνητική δράση επί του θέματος.

Ως προς τον διεθνή παράγοντα δε, οι δύο ερευνήτριες σημείωσαν κατ’ αρχήν ότι όπως πληροφορήθηκαν από την Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ, είναι απόλυτη ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης η διασφάλιση ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών για τη χειμερινή περίοδο. Ενώ για την ΕΕ, η κυρία Κοσσέ σημείωσε: «Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δυστυχώς νίπτουν τα χείρας τους. Δεν ενδιαφέρονται για κατάσταση προσφύγων στην Ελλάδα». Στα αξιοσημείωτα, πάντως, είναι πως σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ανακύπτουν ερωτήματα και αναφορικά με την κυβερνητική διαβεβαίωση πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καθιστά απαγορευτική την μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα – διαβεβαίωση στην οποία εμμένει διαρκώς μιλώντας στην εθνική αντιπροσωπεία ο κ. Μουζάλας.

Από την προσεκτική μελέτη της συμφωνίας δεν προκύπτει με τρόπο ρητό πρόβλεψη για μη μετακίνηση στην ενδοχώρα, τόνισε, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον για ευάλωτα τμήματα αυτού του πληθυσμού, μια τέτοια μετακίνηση είναι και απολύτως αναγκαία. «Σε κανέναν δεν αξίζει μια τέτοια αντιμετώπιση, όπως οι άνθρωποι στη Μόρια – ανεξάρτητα αν είναι πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης» υπογράμμισε η κυρία Σεμίροβιτς.

Πλωτά μέσα
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, από ορισμένους βουλευτές ετέθη είτε ως πρόταση είτε ως ερώτηση για ύπαρξη σχετικής δυνατότητας, η φιλοξενία σε πλωτά μέσα αριθμού προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε νησιά, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των κέντρων όπου τώρα βρίσκονται. «Είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα» είπε αρχικά η κυρία Σεμίροβιτς.

«Οι άνθρωποι αυτοί θα έκαναν τα πάντα για να φύγουν από τη Μόρια. Ωστόσο, δεν θα ήταν καλή ιδέα να τους βάλουμε σε κάποιο πλοίο. Ας συζητήσουν οι αρμόδιοι μαζί τους για να βρεθούν λύσεις. Εκτός από ταλαιπωρημένοι και πληγωμένοι, είναι και έξυπνοι άνθρωποι, και γνωρίζουν ποιές μπορεί να είναι καλές λύσεις», πρόσθεσε. «Η λύση είναι απλή για το συνωστισμό στα νησιά: η άρση γεωγραφικού περιορισμού. Η μεταφορά σε τακτικά διαστήματα, κυρίως των ευάλωτων ομάδων» ανέφερε από την πλευρά της η κυρία Κοσσέ. «Παρακαλώ την ελληνική κυβέρνηση να τους βγάλει από τη Μόρια και να τους στεγάσει σε σωστά μέρη. Προκαλούνται ή επιδεινώνονται ψυχικές παθήσεις από την παραμονή σε τέτοιους χώρους», επανήλθε η κυρία Σεμίροβιτς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση