ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα στα τέσσερα παιδιά στην ΕΕ αντιμέτωπο με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

Αυτά τα παιδιά πέφτουν πιο συχνά θύματα κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης

ΚΥΠΕ

Εκατομμύρια παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, ζουν σε συνθήκες, όπως είναι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, σε μήνυμά της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, όπως καθιερώθηκε η 1η Ιουνίου.

Η παιδική φτώχεια δεν είναι πρόβλημα ξένο προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, σημειώνει η κ. Κουρσουμπά, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2016, ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονταν αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Η παγκόσμια οικονομική κρίση, το χειρότερο πρόσωπο της οποίας γνώρισε και η χώρα μας, σημάδεψε την κυπριακή κοινωνία, σπρώχνοντας ακόμη περισσότερες οικογένειες και παιδιά, στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» σημειώνει η κ. Κουρσουμπά.

«Τα παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια ζουν, τις περισσότερες φορές, σε συνθήκες που τους εμποδίζουν να απολαύσουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Τα παιδιά αυτά πιο πιθανόν να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον, που δεν τους προστατεύει ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα, να πέφτουν πιο συχνά θύματα κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης.

Λόγω της φτώχειας παιδιά, δυνατόν να στερούνται πρόσβαση σε ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης ή σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Η φτώχεια δεν επηρεάζει μόνο πτυχές της καθημερινότητάς των παιδιών. Αφήνει επίσης σημάδια και τραυματικές εμπειρίες που συνοδεύουν τα παιδιά στην ενήλική τους ζωή» αναφέρει.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, η φτώχεια μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, δηλαδή, παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού πιθανόν να αποκτήσουν παιδιά, που με τη σειρά τους θα μεγαλώσουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Για τούτο ακριβώς το λόγο, αναφέρει, «η UNICEF, υποστηρίζει ότι, η επένδυση στην παιδική ηλικία είναι η πιο αποτελεσματική επένδυση που μπορεί να κάνει το Κράτος, για να σπάσει τον κύκλο της φτώχειας ή για να τον προλάβει, πριν ακόμη ανοίξει. Επένδυση στην παιδική ηλικία σημαίνει, ανάπτυξη παιδοκεντρικών πολιτικών, οικονομική και κοινωνική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση