ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:04
 

Ενεργοποίηση της ΕΕ για τους στρατιωτικούς θα ζητήσει ο Τσίπρας

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου συμπεριλίφθηκε αναφορά για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκία και αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Newsroom Κ, Αθήνα

Στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μεταφέρει η Αθήνα τη διπλωματική «μάχη» για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και κρατούνται στην Αδριανούπολη. Η ελληνική πλευρά συντονίζει τις κινήσεις της με τη Λευκωσία και αναμένεται να θέσει το θέμα σήμερα επιτακτικά, ζητώντας την ενεργοποίηση των διαύλων της Ε.Ε. και την άσκηση πίεσης προς την Αγκυρα, προκειμένου να σταματήσουν οι κωλυσιεργίες και εξασφαλιστεί ότι οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν τάχιστα στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα με την προοπτική να θέσει εκ νέου στο σύνολό του το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας όχι μόνο με επίκεντρο την υπόθεση των δύο, αλλά και με παραπομπή στη συνεχιζόμενη ένταση και στις αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες λεκτικές προκλήσεις από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας. Πέραν αυτών, σε συντονισμό με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, θα τεθεί και το ζήτημα των τουρκικών αμφισβητήσεων και προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μία μόλις ημέρα πριν από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Αγκυρα επιβεβαίωσε τη διάθεσή της για συνέχιση των προκλήσεων και αμφισβητήσεων, διά στόματος αυτήν τη φορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτός επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση περί μη ύπαρξης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο Πέλαγος. Τόνισε, μάλιστα, ότι το καθεστώς κυριαρχίας «κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα θαλάσσια σύνορα σε σχέση με αυτά στο Αιγαίο δεν είναι καθορισμένα με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα». Μάλιστα, προειδοποίησε πως η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, όπως και οποιεσδήποτε ενέργειες δεν θα δημιουργήσουν κανένα νομικό τετελεσμένο».

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα θέσει εμφατικά τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας προς τους Ευρωπαίους εταίρους την επιμονή της Αγκυρας στη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει εδώ και μερικούς μήνες, αρνούμενη να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Προς τούτο, μάλιστα, θα παραπέμψει και στη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στην άτυπη σύνοδο, τον Φεβρουάριο, είχε καλέσει την Τουρκία «να σταματήσει αυτές τις δράσεις» (σ.σ. τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο). «Αυτές οι ενέργειες αντιβαίνουν στη δέσμευση της Τουρκίας για καλές σχέσεις γειτονίας και την εξομάλυνσή τους με όλα τα κράτη-μέλη», είχε σημειώσει ο κ. Τουσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου έχει συμπεριληφθεί αναφορά καταδικαστική για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ εκφράζεται η αλληλεγγύη των εταίρων προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση