ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:04
 

Εως και 15 έτη για την απόδοση ευθυνών στο Μάτι

Η έρευνα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με την απαγγελία κατηγοριών είτε προσωποποιημένων είτε κατά παντός υπευθύνου

ΕΥΗ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Μια «μάχη» δίχως ορατό τέλος, σε ανακριτικά γραφεία και δικαστικές αίθουσες, με στόχο την απόδοση ποινικών αλλά και αστικών ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναμένεται να σηματοδοτήσει η ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η έρευνα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με την απαγγελία κατηγοριών, είτε προσωποποιημένων είτε κατά παντός υπευθύνου. Η άσκηση της ποινικής δίωξης θα σημάνει την έναρξη της κύριας ανάκρισης, κατά την οποία σε περίπτωση δίωξης in rem θα πρέπει να προσωποποιηθούν οι κατηγορίες. Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν, το Συμβούλιο θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη της υπόθεσης σε δίκη και μετά θα ξεκινήσει η «μάχη» στις δικαστικές αίθουσες. Ταυτόχρονα, θα «τρέχουν» παράλληλες υποθέσεις, υποτμήματα της κύριας, και μέχρι να τελεσιδικήσουν όλες δεν αποκλείεται να περάσουν και δεκαπέντε χρόνια, σίγουρα περισσότερα μέχρι να καταβληθούν οι όποιες αποζημιώσεις.

Ούτως ή άλλως, το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αργό, πόσο μάλλον για καταστροφή τέτοιου μεγέθους με τόσους εμπλεκομένους στη διαδικασία αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά και εκατοντάδες θύματα, αφού δεν είναι μόνο οι νεκροί και οι οικογένειές τους· είναι και άνθρωποι που τραυματίστηκαν, άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Σε αντίστοιχες καταστροφές, όπως ήταν οι πυρκαγιές στην Ηλεία και ο σεισμός που κατέστρεψε τη «Ρικομέξ», κάποιες παρεμπίπτουσες υποθέσεις δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει...

Σε νομικό επίπεδο οι φωτιές στην Ηλεία έχουν πολλά κοινά με τη φωτιά στο Μάτι, γεγονός που καταγράφεται και στις μηνύσεις που κατατίθενται στην Εισαγγελία από συγγενείς θυμάτων.

Η φωτιά στην Ηλεία το 2007 κόστισε τη ζωή σε 63 άτομα. Οι διώξεις που ασκήθηκαν ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και η δικαστική απόδοση ευθυνών ήταν μακρά με εφέσεις και αναιρέσεις. Τελικώς, τελεσιδίκησε στον Αρειο Πάγο τον Ιούνιο του 2015. Το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου

Πλημμελημάτων Ηλείας που καταδίκασε τον πρώην νομάρχη σε φυλάκιση 9 μηνών με τριετή αναστολή και τον τότε δήμαρχο Ζαχάρως στην ίδια ποινή, η οποία ωστόσο ήταν εξαγοράσιμη. Εννέα μήνες εξαγοράσιμοι ήταν και η ποινή που επεβλήθη στον πυροφύλακα.

«Ρικομέξ»

Ο σεισμός της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 1999 στοίχισε τη ζωή σε 143 άτομα. Ως φυσικό φαινόμενο ήταν εντελώς διαφορετικό, με άλλες ιδιαιτερότητες, ωστόσο εξίσου καταστροφικό και με αντίστοιχη νομική προσέγγιση ως προς την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών. Μπορεί η κύρια υπόθεση να ήταν η «Ρικομέξ», αφού εκεί σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι, ωστόσο υπήρχαν και άλλες υποθέσεις κτιρίων από την κατάρρευση των οποίων χάθηκαν ανθρώπινες ζωές αλλά και πολλά παρακλάδια που αφορούσαν αστική ευθύνη.

Για αρκετές από αυτές δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, κάποιες παραγράφηκαν, σε άλλες ασκήθηκαν αλλεπάλληλες εφέσεις και αναιρέσεις. Η υπόθεση της «Ρικομέξ» τελικώς τελεσιδίκησε σε όλα τα επίπεδα το 2012, 13 χρόνια μετά, όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής επιδίκασε αποζημίωση 13 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση