ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιβαρυμένες οι μονάδες υγείας στη Λέσβο

Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά ψυχικών νοσημάτων των προσφύγων στη Λέσβο

Kathimerini.gr

«Πρέπει να αναλάβουν και άλλοι φορείς και άλλοι οργανισμοί την ψυχική υγεία των προσφύγων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στον υπέρογκο αριθμό ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια», τόνισε ο Ηλίας Παυλόπουλος, γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην «Κ». Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά ψυχικών νοσημάτων των προσφύγων στη Λέσβο. Τον περασμένο Οκτώβριο αντιμετωπίστηκαν μόλις 21 περιπτώσεις, ενώ τον Νοέμβριο 160, ανέφερε η Αρια Δανίκα, συντονίστρια της οργάνωσης στη Λέσβο. Σε αναμονή βρίσκονται 484 ασθενείς που έχουν παραπεμφθεί στην κλινική των ΓΧΣ.

Ο Νταβίντ Μαρκέλ είναι 27χρόνων, πρόσφυγας από το Καμερούν, διώκεται από τη χώρα του γιατί συμμετείχε σε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας. Βασανίστηκε επί τρεις μέρες από την αστυνομία της χώρας του και είδε πριν από τρεις μήνες να δολοφονούν μπροστά στα μάτια του τη μητέρα του. Μένει στον καταυλισμό της Μόριας εδώ και έναν μήνα και δεν μπορεί να κοιμηθεί, ενώ έχει τάσεις αυτοκτονίας. Το ραντεβού του στον ψυχίατρο της Κλινικής των ΓΧΣ έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο.

Για όλο το νησί των 85.000 μόνιμων κατοίκων και των 7.300 προσφύγων και μεταναστών υπάρχει μόνο μία ψυχίατρος του Δημοσίου, που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το οποίο έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως δήλωσε η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, κοντά στον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κ.Υ., Μιχάλη Χατζηγιάννη, το 80% των περιστατικών είναι πρόσφυγες. Ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ Λέσβου και Γ.Γ. της Ομοσπονδίας, Στρατής Κόπανος, τόνισε στην «Κ» ότι «περιμένουμε δύο μήνες για να δούμε έναν παθολόγο». Στο μεταξύ, η 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ. τίθεται σε κίνδυνο, αφού σύμβουλος του υπ. Υγείας τόνισε σε δημόσια συνάντηση ότι «τώρα το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα έχει επιλυθεί και δεν είναι σε έξαρση»…

Στις 29 Νοεμβρίου οι ΓΧΣ έθεσαν σε λειτουργία έξω από τον καταυλισμό της Μόριας μια κινητή μονάδα για τις επείγουσες ανάγκες παιδιών και εγκύων. «Το 52% είναι παιδιά κάτω των 5 ετών», ανέφερε ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων, «το 47% με λοιμώξεις του αναπνευστικού και το 18% με διάρροια».

Από τον Οκτώβριο του 2016, οι ΓΧΣ λειτουργούν στη Επάνω Σκάλα μια κλινική για ασθενείς που παραπέμπονται από την κινητή μονάδα στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ. Η κλινική παρέχει φροντίδα για χρόνια νοσήματα, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, ψυχική υγεία. Από τον περασμένο Αύγουστο εστιάζει στις ανάγκες θυμάτων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας και σε σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Μέσα στο 2017, η ομάδα των ΓΧΣ στη Λέσβο έχει πραγματοποιήσει 2.650 ιατρικές συνεδρίες, 1.320 συνεδρίες με ασθενείς που ζητούν συμβουλές για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και 1.560 συνεδρίες κλινικής ψυχολογικής φροντίδας.

Η οργάνωση, μετά αξιολόγηση, θα προτείνει στις ελληνικές αρχές υποστήριξη για τη βελτίωση της παροχής νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής στη Μόρια.

Το επόμενο διάστημα οι ΓΧΣ θα δωρίσουν σε άλλες εθελοντικές οργανώσεις για διανομή στη Μόρια, 8.000 κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, 4.000 υπνόσακους και 4.000 στρώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X