ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Εχουμε ακόμα ακμαίο ηθικό» δηλώνουν οι δύο στρατιωτικοί

Ο κ. Βούτσης συναντήθηκε για περίπου μία ώρα με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και τους μετέφερε την πάνδημη συμπαράσταση του

Kathimerini.gr

Μήνυμα στην Τουρκία ότι η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών την εκθέτει στη διεθνή κοινή γνώμη και στον ελληνικό λαό, έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος βρέθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Ο κ. Βούτσης συναντήθηκε για περίπου μία ώρα με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και τους μετέφερε την πάνδημη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την αναίτια κράτησή τους.

Από την πλευρά τους, οι δύο στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Βουλής ότι έχουν ακμαίο ηθικό και αντιλαμβάνονται την εμβληματική πλέον διάσταση που παίρνει για τον ελληνικό λαό η άδικη κράτησή τους.

«Είδαμε δύο νέους ανθρώπους, τον ανθυπολοχαγο, Αγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, μιλήσαμε με άνεση μαζί τους, είναι σε ένα χώρο που δεν θα έπρεπε να είναι ίσως ούτε μια μέρα κι αυτό είναι γνωστό» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής εξερχόμενος από τις φυλακές και συνέχισε:

«Τους μεταφέραμε τα λόγια που λέμε όλοι οι Ελληνες, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, μέχρι και τον απλό πολίτη, ότι αντιλαμβανόμαστε το κουράγιο και την ευθύνη που επιδεικνύουν. Οτι δίνουν ένα μήνυμα με τη στάση και το ήθος τους, πολύ σημαντικό προς την Ελλάδα, τη στιγμή που αναίτια κρατούνται. Προφανώς το αίτημα για την άμεση αποφυλάκισή τους είναι πλέον πιο ζωντανό, επιτακτικό και ρεαλιστικό παρά ποτέ».

«Εκτίθενται, κάθε μέρα που περνάει, στη διεθνή κοινή γνώμη και στον ελληνικό λαό όσοι δημιούργησαν και παρατείνουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος δύο νέων ανθρώπων» υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Κώστα Αθανασίου και τον Διπλωματικό Σύμβουλο της Βουλής Πρέσβη κ. Σπύρο Θεοχαρόπουλο.

Την απελευθέρωση των «2» ζήτησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ από τον Τούρκο ομόλογό του

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τον τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο ζήτησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης από τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΕΔ, στο περιθώριο της 179ης συνόδου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στης Βρυξέλλες προκειμένου μεταξύ άλλων να προετοιμάσει την προσεχή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε σειρά επαφών με ομολόγους του και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με :

-Τον αρχηγό ΓΕΕΔ Τουρκίας, στρατηγό Χουλούσι Ακάρ , «στον οποίο μετέφερε ότι θα πρέπει να τερματισθεί η παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και επίσης ότι απαιτείται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ελληνικών ΕΔ που κρατούνται στην Τουρκία».

-Τους αρχηγούς των ΓΕΕΔ των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, της Γαλλίας, στρατηγό Φρανσουά Λεκουάντρ, του Ην. Βασιλείου, Στιούαρτ Πιτς, της Ολλανδίας, ναύαρχο Ρομπ Μπάουερ, και τους λοιπούς ομολόγους του.

-Τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι και τον ανώτατο διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας , στρατηγό Ντενί Μερσιέ.

-Τους προέδρους των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, στρατηγούς Πετρ Πάβελ και Μιχαήλ Κωσταράκο, αντίστοιχα και

-Τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας του Βιετνάμ, Νεγκουγιέν Τσι Βινχ, ο οποίος συμμετείχε στις Βρυξέλλες σε τμήμα της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, που αφορούσε στη συνεργασία της ΕΕ με τα Ηνωμένα Έθνη.

Στη σύνοδο εξετάστηκαν θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων :

-Την ανάλυση του σύνθετου περιβάλλοντος ασφαλείας της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ,

-Τη συμμαχική αποστολή παροχής εκπαίδευσης και ενίσχυσης των υποδομών στο Ιράκ.

-Την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης της συμμαχικής δομής διοίκησης και

-Την αμυντική συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ στους τομείς της στρατιωτικής κινητικότητας και της προβολής ναυτικής ισχύος.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

-Η πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της συμμαχίας.

-Η προσαρμογή της δομής διοίκησης της συμμαχίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των κρατών-μελών για συνεισφορά και σε κάθε περίπτωση να συμβαδίζει με τη δομή δυνάμεων , για την επίτευξη του μέγιστου βαθμού ετοιμότητας και

-Απαιτείται η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ, στη βάση της συμπληρωματικής λειτουργίας των δύο Οργανισμών και της βέλτιστης δυνατής χρήσης των διατιθέμενων μέσων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση