ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:42
 

Φοβίζει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Τρία εναλλακτικά σενάρια εκδόσεων ομολόγων το 2019

Newsroom Κ, Αθήνα

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Τη δυσκολία πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές και τις ανησυχίες του υπουργείου Οικονομικών ότι το κόστος μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλό αποτυπώνει το πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων του ΟΔΔΗΧ για το 2019.

Ο πήχυς έχει κατέβει από τα σχέδια του τέλους του καλοκαιριού για εκδόσεις 7 δισ. ευρώ σε εναλλακτικά σενάρια για άντληση 3-7 δισ. ευρώ, ενώ δεν αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια, το ύψος ή τον χρόνο έκδοσης, αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πει στη συνέντευξή του στην «Κ» (9/12/18) ότι ο ΟΔΔΗΧ θα παρουσίαζε ένα πλαίσιο προγραμματισμού για το 2019, για το «πόσες φορές και σε τι χρονικό ορίζοντα θα βγούμε στις αγορές».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία εναλλακτικά σενάρια, με εκδόσεις ομολόγων 3, 5 ή 7 δισ. ευρώ. Ανάλογα με το σενάριο, προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιηθούν από το «μαξιλάρι» ρευστότητας πόροι ύψους 1,1 δισ. ευρώ, 2,4 δισ. ευρώ ή 5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε, όπως αναμενόταν, να έχει την ελευθερία επιλογής ανάλογα με τη συγκυρία, καθώς οι συνθήκες πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές δεν είναι ευνοϊκές και οι αποδόσεις διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών είχε πει στη Θεσσαλονίκη στις 30/11: «Λένε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Ας έρθουν σε 2-3-4 μήνες να μου το πουν ξανά αυτό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΟΔΔΗΧ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 είναι 9,2 δισ. ευρώ. Το ποσό προκύπτει από τις λήξεις ομολόγων, που είναι 11 δισ. ευρώ, συν τις πληρωμές τόκων, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, αφαιρουμένου του πρωτογενούς πλεονάσματος, που προβλέπεται να είναι 7,4 δισ ευρώ.

Αυτές οι ανάγκες καλύπτονται ως εξής, ανάλογα με τα σενάρια:

• Σενάριο 1: Εκδόσεις ομολόγων 3 δισ. ευρώ, χρησιμοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων 5 δισ. ευρώ και επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών SMPs και ANFAs 1,2 δισ. ευρώ.

• Σενάριο 2: Εκδόσεις ομολόγων 5 δισ. ευρώ, χρησιμοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων 2,4 δισ. ευρώ, επιστροφή SMPs και ANFAs 1,2 δισ. ευρώ και έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 1,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, αντλούνται έσοδα 10 δισ. ευρώ και γι’ αυτό προβλέπεται παράλληλα μείωση των εντόκων κατά 0,8 δισ. ευρώ.

• Σενάριο 3: Εκδόσεις ομολόγων 7 δισ. ευρώ, χρησιμοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων 1,1 δισ. ευρώ, επιστροφή των SMPs και ΑΝFAs 1,2 δισ. ευρώ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,4 δισ. ευρώ. Συνολικά αντλούνται έσοδα 10,7 δισ. ευρώ, οπότε προβλέπεται μείωση των εντόκων γραμματίων κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Στο σενάριο 1, εκτός από την πολύ περιορισμένη επιστροφή στις αγορές δεν προβλέπονται καθόλου έσοδα ιδιωτικοποιήσεων. Πάντως, ο ΟΔΔΗΧ προκρίνει τα σενάρια 2 και 3.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου στις 30.9.2018 ανερχόταν στα 26,5 δισ. ευρώ. Ισοδυναμεί με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες δύο ετών και με τις λήξεις χρέους τεσσάρων ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X