ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόβοι εκτεταμένων επεισοδίων στο Πολυτεχνείο Αθηνών

Ανοιξε το ΕΜΠ μετά την επέμβαση φοιτητικών συλλόγων

Kathimerini.gr

Ολοκληρώνεται σήμερα το ετήσιο τριήμερο για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα, που πλέον μόνο κατ’ επίφαση μπορεί να ονομάζεται «εορτασμός». Ο ιστορικός χώρος του Πολυτεχνείου έχει καταληφθεί από αναρχικούς –ορισμένοι από την Κεντρική Ευρώπη και την Αλβανία–, οι οποίοι φέρεται να είναι προετοιμασμένοι να προκαλέσουν σήμερα σφοδρά επεισόδια και να συγκρουστούν με την αστυνομία. Χθες, η ιστορική πύλη του ιδρύματος άνοιξε ύστερα από την παρέμβαση άλλων αναρχικών και με την ανοχή των καταληψιών.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας βρίσκονται σε συνεννόηση με την ηγεσία του ΕΜΠ (η οποία τελεί σε διαρκή ετοιμότητα), για την αντιμετώπιση των αναρχικών. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση και, στενότερα, στην ΕΛ.ΑΣ., είναι ότι για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης τυχόν επεισοδίων σήμερα έχει ενεργοποιηθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε χθες προκαταρκτική εξέταση, ζητώντας από την αστυνομία να διαπιστώσει εάν τελούνται τα αδικήματα της κατάληψης δημοσίου κτιρίου και άσκηση παράνομης βίας. Πάντως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν δυνατότητα εισόδου στο πανεπιστημιακό ίδρυμα εκτός αν τελούνται αυτόφωρα κακουργήματα.

Πιο συγκεκριμένα, προετοιμασμένοι να προκαλέσουν σφοδρά επεισόδια και να συγκρουστούν με την αστυνομία φέρονται οι αναρχικοί που τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετέχουν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για περίπου 100 άτομα, αρκετά από τα οποία μετείχαν στο φεστιβάλ «Εξέγερση» που διεξήχθη στον ίδιο χώρο το τριήμερο 12-14 Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς παρέμεναν, κατά πληροφορίες, μέχρι αργά χθες το βράδυ στο κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν συγκεντρώσει πέτρες, εκατοντάδες μπουκάλια για «βόμβες» μολότοφ και άλλα αντικείμενα, τα οποία προτίθενται να χρησιμοποιήσουν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών. Εκτιμάται ότι τα επεισόδια θα ξεσπάσουν μετά το τέλος της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ σήμερα το βράδυ.

Στις υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. έχουν περιέλθει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι λεγόμενοι «μπαχαλάκηδες» έχουν τοποθετήσει «πολεμοφόδια» στις ταράτσες του ΕΜΠ αλλά και των γύρω πολυκατοικιών, ούτως ώστε να εξαπολύουν «από αέρος» επιθέσεις κατά των ΜΑΤ. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2014. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αναρχικοί κατέγραψαν τα σημεία όπου βρίσκονται στατικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και μέτρησαν τον χρόνο που απαιτείται για να επιστρέψουν με ασφάλεια στους χώρους του Πολυτεχνείου έπειτα από κάθε επίθεσή τους στις δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν αναπτυχθεί στη γύρω περιοχή.

Χθες το απόγευμα, πάντως, περίπου 300 αναρχικοί μέλη της ομάδας «Ταξική Αντεπίθεση» ακολουθούμενοι από μέλη του «Νέου Αριστερού Ρεύματος» που είχαν συγκεντρωθεί στις πλατείες Εξαρχείων και Κάνιγγος αντίστοιχα, κινήθηκαν με πορεία προς το Πολυτεχνείο και τελικά μπήκαν στους χώρους του πανεπιστημιακού ιδρύματος δίχως να συναντήσουν αντίσταση. Ανοιξαν τις πόρτες του ΕΜΠ που ήταν σφραγισμένες με λουκέτα δίχως αυτό να σηματοδοτήσει την άφιξη των οργανωμένων κομματικών νεολαιών στον χώρο του ιδρύματος. Το πρωί, πάντως, οι πύλες του ιδρύματος ήταν κλειστές, ενώ οι καταληψίες φέρεται να έκαναν «ιδεολογικό» face control στα άτομα που ήθελαν να καταθέσουν στεφάνι στον χώρο του ΕΜΠ.

Αυστηρό μήνυμα από Παυλόπουλο

Αυστηρό μήνυμα προς τους καταληψίες του Πολυτεχνείου απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος φρόντισε να επισημάνει όσον αφορά τη σημερινή επέτειο της εξέγερσης ότι «το νόημα της ελευθερίας είναι ευθέως αντίθετο προς κάθε μορφής ενέργεια και συμπεριφορά, που παραβιάζει καταφώρως το Σύνταγμα και θέτει αυθαίρετους φραγμούς στην ακώλυτη άσκηση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των μελών του κοινωνικού συνόλου».

Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε στη δήλωσή του στον διαχρονικό χαρακτήρα που έχουν τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τόνισε συγκεκριμένα ότι: «Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, επέτειος μνήμης των αγωνιστών και ιδίως των θυμάτων που έπεσαν υπέρ της δημοκρατίας, αποτελεί ταυτοχρόνως –κυρίως δε κατά τη σημερινή συγκυρία– πηγή άντλησης διδαγμάτων και για τη θεμελιώδη αξία της ελευθερίας, ως μέσου υπεράσπισης τόσο της αξίας του ανθρώπου όσο και αυτού τούτου του δημοκρατικού πολιτεύματος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X