ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φοιτητικές εστίες υπό διάλυση στην Ελλάδα

Φθορές σε κοινόχρηστους χώρους και δωμάτια, τουαλέτες σε άθλια κατάσταση...

Newsroom Κ, Αθήνα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

«Αναμένουμε τον υπουργό να έρθει να μείνει στην εστία μας!». Με αυτή την πρόσκληση προς τον Ελληνα υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και με φωτογραφίες που προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις, απαντούν οι φοιτητές στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας αλλά και του αρμόδιου Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) να υποβαθμίσουν το θέμα. Διότι ακόμη και εάν η κατάσταση δεν είναι καινούργια, είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία, έστω για τη βελτίωσή της, ανήκει στον υπουργό Παιδείας.

Ειδικότερα, φθορές σε κοινόχρηστους χώρους και δωμάτια, σπασμένα τζάμια, τοίχοι με εμφανή και εκτεταμένα κατεστραμμένα μέρη, τουαλέτες άθλιες, παλιές και κακοσυντηρημένες υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι μόνιμη εικόνα σε φοιτητικές εστίες της χώρας. Και σαν να μην έφθασαν αυτά, δεν λείπουν τα ατυχήματα που αποδίδονται και στις κακές υποδομές. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα στο εστιατόριο της εστίας του ΕΜΠ έπιασε φωτιά, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και να κληθεί η πυροσβεστική. Για το θέμα, χθες μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών του ΚΚΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. «Θελήσαμε να παρουσιάσουμε στον υπουργό τα προβλήματα. Ουσιαστικά λίγες φωτογραφίες αρκούν για να καταδείξουν την κατάσταση», ανέφερε στην «Κ» ο Νίκος Φάσας, μέλος του ΜΑΣ και φοιτητής στο ΕΜΠ.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, οι φοιτητές εστίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Οι αιτήσεις για μία θέση στις φοιτητικές εστίες έχουν αυξηθεί από 20% έως και 50% σε σχέση με τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση. Υπάρχουν 25 φοιτητικές εστίες, οι οποίες εποπτεύονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με 8.097 θέσεις. Αλλες περίπου 6.000 θέσεις προσφέρουν στους φοιτητές τους τα ΑΕΙ, μέσω της ενοικίασης ξενοδοχείων. Ωστόσο, περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το πατρικό και, κατά συνέπεια, οι 14.000 θέσεις αντιστοιχούν στο 9% των «μεταναστών» φοιτητών.

Πάντως, χθες ο κ. Γαβρόγλου απουσίαζε στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο ίδρυσης του Παν. Δυτικής Αττικής, και τους φοιτητές συνάντησε έμπειρος συνεργάτης του. Εκείνος, αντιμετώπισε τις διαμαρτυρίες των φοιτητών, ότι «ο υπουργός σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των φοιτητικών εστιών, σε μια εμφάνιση υποψήφια για Οσκαρ υποκριτικής (αν όχι υποκρισίας), έφερε την πραγματικότητα στα μέτρα του! Οχι μόνο δεν απάντησε σε κανένα πρόβλημα συγκεκριμένα, αλλά έφτασε στο σημείο να κατηγορεί ότι πρόκειται για “καταστροφολογία”, ότι πολλά από τα προβλήματα “έχουν βελτιωθεί” και άλλα είναι ανύπαρκτα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων στις εστίες: την υποχρηματοδότηση, τα προκλητικά συμβόλαια εκατομμυρίων με τους εργολάβους, τις μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την υποβάθμιση, τα ενοίκια σε μια σειρά από εστίες, τη μη ανέγερση νέων εστιών, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας». Η απάντηση του συνεργάτη κινήθηκε στη γραμμή του υπουργού.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση