ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:19
 

FT: Γιατί η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει την Ελλάδα

Μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σημάνει μικρότερη επιστροφή χρημάτων για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους

Newsroom Κ, Αθήνα

Τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει την Ελλάδα εξηγούν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, ενόψει της επικείμενης εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα το καλοκαίρι.

Οπως αναφέρει ο αρθρογράφος «η πιο υπερχρεωμένη χώρα της προετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο έπειτα από οκτώ χρόνια χρηματοδότησης, μια πρωτόγνωρη οικονομική κηδεμονία και μια οικονομία που υπέστη τη χειρότερη ύφεση από κάθε άλλη χώρα στους σύγχρονους καιρούς. Η σημαντική αυτή στιγμή αναμένεται να γίνει στις 20 Αυγούστου».

Ωστόσο, το να «αφήσουν» την Ελλάδα εγκυμονεί κινδύνους, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, για τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης, θέτοντας παράλληλα το ακόλουθο δίλημμα.

«Εχοντας κρατήσει την Αθήνα υπό αυστηρό έλεγχο από το 2010, πώς μπορούν οι πρωτεύουσες της ευρωζώνης να εξασφαλίσουν ότι οι Έλληνες - οι οποίοι τους χρωστάνε πάνω από 200 δισ. ευρώ σε χρήματα φορολογουμένων - θα συνεχίσουν να τους αποπληρώνουν για τις επόμενες έξι δεκαετίες;», γράφει ο δημοσιογράφος.

«Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η απάντηση είναι μια γενναιόδωρη δόση ελάφρυνσης του χρέους για να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει σε μια υγιή οικονομική βάση και να διασφαλίσει ότι οι πιστωτές δεν θα σκληρύνουν τη στάση τους όταν θα έρθει η επόμενη κρίση.

Αλλά οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία εμφανίζονται διστακτικές κι αυτό γιατί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους θα σημάνει μικρότερη επιστροφή χρημάτων για τους φορολογούμενούς τους», συμπληρώνει.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά και στις διαφωνίες γύρω από το πώς οι πιστωτές θα κρατήσουν «σφιγμένο το λουρί» μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Το διακύβευμα είναι ένας «δυναμικός» μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους που θα συνδέει τις πληρωμές με την οικονομική ανάπτυξη. Σε κακές περιόδους ο λογαριασμός θα μειώνεται και σε περιόδους ανάπτυξης, οι Έλληνες θα πληρώνουν περισσότερα.

«Το Βερολίνο και οι βόρειοι σύμμαχοι του Βερολίνου που παραμένουν ακόμα "τραυματισμένοι" από τους χειρισμούς ΣΥΡΙΖΑ το 2015 επιθυμούν ο μηχανισμός να συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, επιμένει ότι η Bundestag θα πρέπει να αποφασίζει κάθε χρόνο για την ελάφρυνση του χρέους. Οι πολέμιοι επιθυμούν μια αποτελεσματική ρήτρα διακοπής που θα διακόπτει την ελάφρυνση αν η Ελλάδα δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που θα έχει μετά τη λήξη του προγράμματος και στους δημοσιονομικούς στόχους», αναφέρεται επίσης.

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία και το ΔΝΤ, καταλήγει το δημοσίευμα, πιέζουν για ένα αυτόματο σύστημα που δεν θα αφήνει περιθώρια για παρεμβάσεις πολιτικού τύπου από το Βερολίνου. Αλλωστε, όπως τονίζουν, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να καθησυχαστούν οι επενδυτές ότι η Ε.Ε. βλέπει στα σοβαρά τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X