ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:23
 

Γ. Στουρνάρας: Η οικονομία δεν έχει επιστρέψει σε κανονικότητα

«Η σημαντικότερη πρόκληση στο άμεσο μέλλον είναι η επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές με βιώσιμους όρους», σημειώνει στην έκθεσή του

Newsroom Κ, Αθήνα

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

«H ελληνική οικονομία δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα», επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή το υψηλό κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας για τη Νομισματική Πολιτική 2018, που υπέβαλε χθες στον πρόεδρο της Βουλής.

Οπως αναφέρει η έκθεση, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Μάλιστα, αποδίδει τις υψηλές αυτές αποδόσεις όχι μόνο στη διεθνή συγκυρία (κυρίως Ιταλία), αλλά και στην ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Η σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον είναι η επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές με βιώσιμους όρους», σημειώνει η έκθεση.

Ο κ. Στουρνάρας χτυπάει καμπανάκι για τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι η υλοποίησή τους αποτελεί προϋπόθεση για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η έκθεση εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,1% το 2018, 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020.

Ωστόσο, επισημαίνει κινδύνους: η υπερβολική φορολόγηση, η τυχόν ανάκληση ή καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει.

Η έκθεση επαναλαμβάνει, εξάλλου, την επισήμανση που είχε κάνει μία ημέρα πριν, σε ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας, για την απειλή στον προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος, εξαιτίας της μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις και των δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις. Είναι ο σημαντικότερος δημοσιονομικός κίνδυνος μεσοπρόθεσμα, τονίζει.

Για τις τράπεζες η έκθεση αναγνωρίζει την αδύναμη κερδοφορία τους, αν και προσθέτει ότι έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια. Επίσης, για τα κόκκινα δάνεια αναφέρει ότι ο ρυθμός μείωσής τους είναι βελτιωμένος, αλλά όχι ικανός για να επιτευχθεί σύντομα μια σημαντική αποκλιμάκωση του υπολοίπου τους. Γι’ αυτό και χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις, όπως αυτή που πρότεινε η Τράπεζα για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV).

Ακόμη, τονίζει ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση, δηλαδή τα υπερπλεονάσματα των προηγούμενων ετών, επιδρά αρνητικά στην πραγματική οικονομία, καθώς βασίζεται στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση και στην περικοπή των επενδυτικών δαπανών. Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X