ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:25
 

Guardian: «Κατάφερε η Ελλάδα να γλιτώσει την καταστροφή;»

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το χρέος θα αποπληρωθεί, επισημαίνεται χαρακτηριστικά

Newsroom Κ, Αθήνα

Αρνητικά βλέπει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» την προοπτική να ξεπεράσει η Ελλάδα τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής αλλά και να αποπληρώσει το χρέος της, σύμφωνα με άρθρο της ανταποκρίτριας στην Αθήνα, Έλεν Σμιθ με τίτλο «Κατάφερε η Ελλάδα να γλιτώσει την καταστροφή;». 

«Η χώρα αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σε λίγο καιρό, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το χρέος θα αποπληρωθεί, ενώ μερικοί φοβούνται ακόμη και μια άλλη κρίση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο. 

«Δεν υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της. Η συμφωνία, η οποία αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μια δεκαετία και παρέχει μία τόσο αναγκαία "ανάσα" για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Ωστόσο, γενικότερα θεωρείται ευρέως ως ανεπαρκής για την αποφυγή μίας νέας κρίσης στην Ελλάδα στο μέλλον», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Η διάσωση είχε το τίμημά της, με τους όρους να είναι σκληροί, μη δημοφιλείς και, σε κάποιες περιπτώσεις, τιμωρητικά επιθετικοί. Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, φορολογικές αυξήσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές εκ των οποίων αντιπαθείς, παρότι έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού, ήταν η βάση των αδιάκοπων απαιτήσεων των δανειστών. Αλλά ο οικονομικός ''ζουρλομανδύας'' έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Από 120% στην αρχή της κρίσης, η αναλογία χρέους- ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ», τονίζει η Έλενα Σμιθ.

Το μακροσκελές ρεπορτάζ τονίζει ότι είναι κυρίαρχη η άποψη που θέλει τη χώρα να χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία, για να ανακτήσει το χαμένο της εισόδημα και να επιστρέψει στο προ κρίσης βιοτικό επίπεδο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην αρνητική αυτή προοπτική συμβάλει και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, η επιδείνωση του οποίου δεν βοηθά την κατάσταση, καθώς η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων μετά τη Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πληθυσμό να φθίνει σχεδόν κατά 3% λόγω της μετανάστευσης και της μείωσης των γεννήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Εντούτοις, η δημοσιογράφος παρατηρεί ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί περίπου κατά 20%, προσθέτοντας ότι η αισιοδοξία αυξάνεται κατά 20%, αναφερόμενη σε πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Στις 2/11 η επιβολή ποινή στους καταδικασθέντες της Λαϊκής

«Χαιρετισμούς στους δικηγόρους των ανθρώπων που κατακλέψαν χιλιάδες ανθρώπους και υπομονή μέχρι να επιβληθεί ...»
knak  |  19:33

Τσίπρας: Αναλαμβάνω το ΥΠΕΞ για να ολοκληρώσω την συμφωνία των Πρεσπών

«Αν ηταν ενας αξιος σε αυτη την κυβερνηση, ηταν ο Κοτζιας. Αλλα ετσι ειναι στην Ελλαδα. Οι αξιοι τιμωρουνται. ...»
Γιωτας  |  17:20

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες για μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων από την Ανατολική Αττική –ακόμα και από τον Νέο Βουτζά– στο μέτωπο της Κινέτας

Ερευνα-φωτιά για το Μάτι

Τα συμπεράσματα προέκυψαν μέσα από καταθέσεις μαρτύρων το ηλεκτρονικό αρχείο της Πυροσβεστικής και το πόρισμα του πραγματογνώμονα ...
 |  ΕΛΛΑΔΑ