ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:04
 

Guardian: «Κατάφερε η Ελλάδα να γλιτώσει την καταστροφή;»

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το χρέος θα αποπληρωθεί, επισημαίνεται χαρακτηριστικά

Newsroom Κ, Αθήνα

Αρνητικά βλέπει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» την προοπτική να ξεπεράσει η Ελλάδα τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής αλλά και να αποπληρώσει το χρέος της, σύμφωνα με άρθρο της ανταποκρίτριας στην Αθήνα, Έλεν Σμιθ με τίτλο «Κατάφερε η Ελλάδα να γλιτώσει την καταστροφή;». 

«Η χώρα αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σε λίγο καιρό, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το χρέος θα αποπληρωθεί, ενώ μερικοί φοβούνται ακόμη και μια άλλη κρίση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο. 

«Δεν υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της. Η συμφωνία, η οποία αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μια δεκαετία και παρέχει μία τόσο αναγκαία "ανάσα" για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Ωστόσο, γενικότερα θεωρείται ευρέως ως ανεπαρκής για την αποφυγή μίας νέας κρίσης στην Ελλάδα στο μέλλον», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Η διάσωση είχε το τίμημά της, με τους όρους να είναι σκληροί, μη δημοφιλείς και, σε κάποιες περιπτώσεις, τιμωρητικά επιθετικοί. Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, φορολογικές αυξήσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές εκ των οποίων αντιπαθείς, παρότι έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού, ήταν η βάση των αδιάκοπων απαιτήσεων των δανειστών. Αλλά ο οικονομικός ''ζουρλομανδύας'' έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Από 120% στην αρχή της κρίσης, η αναλογία χρέους- ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ», τονίζει η Έλενα Σμιθ.

Το μακροσκελές ρεπορτάζ τονίζει ότι είναι κυρίαρχη η άποψη που θέλει τη χώρα να χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία, για να ανακτήσει το χαμένο της εισόδημα και να επιστρέψει στο προ κρίσης βιοτικό επίπεδο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην αρνητική αυτή προοπτική συμβάλει και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, η επιδείνωση του οποίου δεν βοηθά την κατάσταση, καθώς η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων μετά τη Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πληθυσμό να φθίνει σχεδόν κατά 3% λόγω της μετανάστευσης και της μείωσης των γεννήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Εντούτοις, η δημοσιογράφος παρατηρεί ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί περίπου κατά 20%, προσθέτοντας ότι η αισιοδοξία αυξάνεται κατά 20%, αναφερόμενη σε πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση