ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά αξιολόγηση λάιτ

Μετά τα μηνύματα που έχει εισπράξει κατά τις επαφές της με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Kathimerini.gr

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Η αίσθηση ότι η κυβέρνηση οδεύει προς μια αξιολόγηση λάιτ κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τα μηνύματα που έχουν εισπράξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις επαφές τους με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς, όμως, να αναιρείται το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και υπό την αίρεση ότι το ΔΝΤ δεν κρύβει κάποιον δυσάρεστο «άσο στο μανίκι του», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει λόγο στα ελληνικά πράγματα μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την επιδίωξη να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος από τους εταίρους μετά τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης και το όλο θέμα παραπέμπεται στην ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως ανέφεραν ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο τέως –πλέον– υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Ως αντάλλαγμα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να διασφαλίζει ότι στην παρούσα, τουλάχιστον, φάση από τους εκπροσώπους των θεσμών δεν θα ζητηθούν μέτρα για το 2018 και ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει σε «ήρεμα νερά», ώστε η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό και στους επενδυτές να «αποκατασταθεί» και να συνεχιστούν οι δοκιμαστικές έξοδοι της χώρας στις αγορές.

Το συγκεκριμένο «μόντους βιβέντι» έχει παράπλευρα οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές: Πρώτον, αποφεύγεται η μετωπική σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το θέμα του χρέους και η αποχώρηση του Ταμείου δεν θα συντελεστεί σε συνθήκες ρήξης ή με «νικητές» και «ηττημένους». Δεύτερον, το ελληνικό πρόγραμμα θα βγει από το ευρωπαϊκό κάδρο και θα αποφευχθούν δυσάρεστες περιπλοκές στην Ευρωζώνη σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία από τους Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν στο προσκήνιο θα έλθει η συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Τέλος, ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να συνεχίσει να προβάλλει στην εσωτερική πολιτική σκηνή το αφήγημα περί επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα μετά τη μακρόχρονη περιπέτεια του μνημονίου.

Βεβαίως, το συγκεκριμένο αφήγημα έχει δύο σημαντικά «κενά»: Πρώτον, ότι ο πρωθυπουργός έχει υπογράψει ήδη τα επώδυνα μέτρα της μείωσης του αφορολογήτου και της περικοπής των συντάξεων για το 2019 και το 2020. Και δεύτερον, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να του ζητηθεί η επίσπευση της εφαρμογής τους, εάν τους πρώτους μήνες του 2018 παρατηρηθεί σημαντική υστέρηση των εσόδων και απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Το σενάριο των πρόωρων

Ακριβώς τα δύο αυτά κρίσιμα «κενά» είναι που διατηρούν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους και οδηγούν τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «πυκνό» πολιτικό χρόνο, παρά το σκηνικό στήριξης της παρούσας κυβέρνησης από το εξωτερικό: Εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να κινηθεί με βάση τον διακηρυγμένο στόχο της εξάντλησης της τετραετίας, θα καταστεί σαφές ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο δεν θα είναι «καθαρή», αλλά συνδεδεμένη με συγκεκριμένους όρους επιτροπείας. Ενώ, παράλληλα, θα διατρέχει τον κίνδυνο είτε επιβολής νέων μέτρων είτε, το πιθανότερο, ταυτόχρονης μείωσης αφορολογήτου και συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Πάντως, επί του παρόντος ο πρωθυπουργός είναι σαφές ότι κερδίζει κρίσιμο πολιτικό χρόνο και ουσιαστικά τα εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον προσεχή Ιανουάριο είναι δύο: Αρχικά, οι διαφαινόμενες μακρές διεργασίες για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, καθώς όπως αναγνωρίζουν συνομιλητές του κ. Τσίπρα «η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει εάν δεν έχει διαμορφωθεί το νέο πολιτικό σκηνικό στο Βερολίνο και δεν αναλάβει ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε καθήκοντα».

Δεύτερον, από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση για την εκπλήρωση όλων των προαπαιτουμένων, πεδίο στο οποίο καταγράφεται εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση. Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τους ίδιους τους υπουργούς του και τις παλινωδίες τους. Και τούτο παρότι ήδη από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου είχε ζητήσει να προχωρήσει η υλοποίηση των προαπαιτουμένων με διαδικασίες fast track, ενώ, παράλληλα, πλέον οι κινήσεις των υπουργών ελέγχονται απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι καθυστερήσεις συγκεκριμένων υπουργών έχουν καταγραφεί από τα ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου. Ομως με την αξιολόγηση να βρίσκεται σε εξέλιξη και τον χρόνο να μην είναι σύμμαχος του πρωθυπουργού, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι προφανές ότι μετατίθεται για μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X