ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλειστές παραμένουν για την Ελλάδα οι αγορές

Τι λένε διαχειριστές κεφαλαίων στην «Κ»

Kathimerini.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Η βελτίωση που σημειώθηκε στα ελληνικά ομόλογα τον Απρίλιο ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει να σχεδιάζει την επόμενη έξοδο στις αγορές, έτσι ώστε να εκμεταλλευθεί το θετικότερο κλίμα και να πραγματοποιήσει ένα ακόμη βήμα προς την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Ωστόσο, η έντονη μεταβλητότητα που σημειώνεται στην εγχώρια αγορά το τελευταίο διάστημα και ειδικά την τελευταία εβδομάδα, σε συνδυασμό με το κλίμα που επικρατεί πλέον στις διεθνείς αγορές και το οποίο δεν ευνοεί τις στρατηγικές υπέρ του ρίσκου, με τους γεωπολιτικούς κινδύνους αλλά και τη νομισματική πολιτική να κάνουν τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς, έχει οδηγήσει τον ΟΔΔΗΧ σε στάση αναμονής, προς το παρόν. Οι επενδυτές και τα funds, πάντως, εκτιμούν ότι μία νέα έξοδος στις αγορές αυτή τη στιγμή θα ήταν λάθος κίνηση, θυμίζοντας το «στραβοπάτημα» με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο.

Η επιλογή του ΟΔΔΗΧ

Αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία απόφαση από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την επόμενη έκδοση, σύμφωνα με τραπεζίτες, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο διάστημα η εξεύρεση επενδυτών είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα έστω και αν οι προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, μία επιλογή για τον ΟΔΔΗΧ θα ήταν να προσεγγίσει εκείνους τους επενδυτές που έμειναν «έξω» από το swap των ομολόγων του PSI τον περασμένο Νοέμβριο. Οπως επισημαίνουν, πολλοί Αμερικανοί επενδυτές-κάτοχοι των ομολόγων αυτών του strip, με συνολικά κεφάλαια 3 δισ. ευρώ, δεν συμμετείχαν τελικά στην ανταλλαγή των ομολόγων, είτε για φορολογικούς είτε για άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με το δίκαιο υπό το οποίο τελούσαν οι τίτλοι, και θα μπορούσαν να προσεγγιστούν και πάλι στο πλαίσιο μιας νέας ανταλλαγής. Βέβαια, όπως τονίζουν, τα funds των ΗΠΑ φαίνεται να ζητούν η νέα έκδοση να αφορά 10ετές ομόλογο. Πάντως, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να δοκιμάσει «τα νερά» των αγορών άμεσα, πραγματοποιώντας στις επόμενες δύο εβδομάδες roadshow στις ΗΠΑ.

Το γεγονός πάντως είναι πως οι μνήμες των επενδυτών από την προηγούμενη έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο παραμένουν νωπές και τα funds εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικά απέναντι σε οποιαδήποτε νέα κίνηση αποφασίσει να πραγματοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση αυτό το διάστημα. Ετσι, αν και αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, γεγονός που κάνει τα ελληνικά ομόλογα ελκυστικά, εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι σε μία νέα έκδοση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οπως σημειώνει ο Μαρκ Ντάουντινγκ, επικεφαλής ανεπτυγμένων αγορών στο fund BlueBay Asset Management, ο οποίος δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμετάσχει σε μία πιθανή νέα έκδοση ομολόγου από την ελληνική κυβέρνηση, παραμένει αισιόδοξος απέναντι στην Ελλάδα. «Παραμένουμε θετικοί απέναντι στην Ελλάδα και έχουμε αυξήσει την έκθεσή μας στους ελληνικούς τίτλους. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι πολύ φθηνή έναντι άλλων χωρών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία». Οπως προσθέτει, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη χώρα καθώς «η συνεχιζόμενη πρόοδος που παρατηρείται, στηρίζει τη βελτίωση των πιστωτικών προοπτικών». Αξίζει να σημειώσουμε πως πριν από την έξοδο στις αγορές με το νέο 7ετές ομόλογο τον Φεβρουάριο, ο κ. Ντάουντινγκ είχε δηλώσει ότι το fund του θα συμμετέχει στην έκδοση εάν οι όροι ήταν ελκυστικοί.

Και ο διαχειριστής χαρτοφυλακίων της Old Mutual Global Investors, Νίκολας Γουόλ, συνεχίζει να βλέπει τα ελληνικά ομόλογα θετικά, ωστόσο «χτυπά» το καμπανάκι για το ενδεχόμενο μία νέας έκδοσης από την ελληνική κυβέρνηση.

Τρεις λόγοι αισιοδοξίας

Οπως επισημαίνει, υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτή του την αισιοδοξία.

Πρώτον, η ευρωπαϊκή και η ελληνική πολιτική παραμένουν ευθυγραμμισμένες. Μια καθαρή έξοδος παρέχει στους Ευρωπαίους πολιτικούς –σωστά ή λάθος– κάποια δικαίωση, ότι η προσέγγισή τους απέναντι στην Ελλάδα ήταν σωστή και ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κάνει την Ελλάδα προτεραιότητα. Εν τω μεταξύ, όπως τονίζει ο κ. Γουόλ, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βλέπει ότι η καθαρή έξοδος από το ελληνικό πρόγραμμα θα ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του και θα δώσει ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα. Μία Ελλάδα η οποία είναι σε θέση να βγαίνει στις αγορές για χρηματοδότηση, είναι κάτι που «βολεύει» όλα τα μέρη.

Δεύτερον, προσθέτει ο κ. Γουόλ, την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η οποία θα συνδέεται με την πορεία του ΑΕΠ, και υπάρχει έτσι επίσημη παραδοχή ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να γίνει βιώσιμο. Ωστόσο, αυτό θα έλθει με κάποιον βαθμό επιτήρησης, γεγονός το οποίο θα δώσει κάποια ασφάλεια στους επενδυτές που ανησυχούν για την πορεία της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης μόλις τελειώσει το πρόγραμμα.

Τρίτον, η ροή ειδήσεων και τα μηνύματα γύρω από την Ελλάδα είναι γενικότερα θετικά το τελευταίο διάστημα, με τα καλά αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και τους υψηλούς δείκτες PMI. Η Ελλάδα έχει, επίσης, αρχίσει να χτίζει σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας.

Προσοχή στις υπερβολές

Ωστόσο, ο κ. Γουόλ προειδοποιεί ότι πρέπει να δοθεί προσοχή και να μη γίνουν υπερβολές σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις ομολόγων. «Η τελευταία έκδοση ομολόγων είχε πολύ άσχημη εξέλιξη και ορισμένοι επενδυτές δεν θα είναι και τόσο πρόθυμοι να δεσμευθούν, σε μία νέα, προτιμώντας ίσως να αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά μετά τη δημοπρασία. Οι συνθήκες ρευστότητας έχουν επίσης επιδεινωθεί γενικότερα, με αρκετές χώρες της περιοχής των αναδυόμενων αγορών να σημειώνουν κακή πορεία και πολλά χαρτοφυλάκια βρίσκονται σε διάθεση μείωσης του κινδύνου. Αυτό αφορά άμεσα την Ελλάδα, καθώς αποτελεί για τους επενδυτές μία αναδυόμενη αγορά».

Ο κ. Γουόλ σημειώνει, επίσης, πως πολλά ακόμη θέματα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν ανοικτά και δεν υπάρχει ακόμη πλήρης ορατότητα. «Οι επενδυτές ενδέχεται να μην επιθυμούν να δεσμεύσουν τα κεφάλαιά τους μέχρι να ξέρουν το επίπεδο εποπτείας που θα συμφωνήσουν οι πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει ράλι τον περασμένο χρόνο, καθώς η κυβέρνηση έχει κινηθεί προς την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά τα ελληνικά spreads δεν είναι πλέον τόσο γενναιόδωρα. Ετσι, οι επενδυτές ενδέχεται να αποφασίσουν να περιμένουν στο περιθώριο και να μην συμμετέχουν σε μία νέα έκδοση μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο».

Καταστροφική η έκδοση του 7ετούς ομολόγου

Η έκδοση του 7ετούς τον Φεβρουάριο ήταν «καταστροφική» για τους επενδυτές και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσέξει να μην κάνει και πάλι το ίδιο λάθος, μία απόφαση η οποία θα ήταν καθαρά πολιτική και όχι προς το συμφέρον της Ελλάδας, προειδοποιεί ο Αλμπέρτο Γκάλο, διαχειριστής κεφαλαίων και επικεφαλής μακροοικονομικών στρατηγικών στην Algebris Investments.

Σχέδιο

Η τελευταία έκδοση «έκαψε» τους επενδυτές και τις τράπεζες, όπως τονίζει, προσθέτοντας ότι ο ίδιος παραμένει θετικός για την Ελλάδα και τους ελληνικούς τίτλους, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να κινηθεί και πάλι λανθασμένα. «Είμαστε επενδεδυμένοι στην Ελλάδα εδώ και αρκετό διάστημα και κατέχουμε ελληνικά κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα, καθώς και μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου». Οπως επισημαίνει, οι προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί και αυτό φαίνεται τόσο στον τουρισμό όσο και στην ανάκαμψη της οικονομίας και στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που σημειώνονται. Ωστόσο, αυτό που λείπει είναι ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και αυτό είναι που θα πείσει τους επενδυτές, καθώς εάν μία χώρα θέλει να βγει από την κρίση και να αφήσει πίσω της την ύφεση, αυτό το οποίο πρέπει να κάνει είναι να επικεντρωθεί στο να εδραιωθεί η ανάπτυξη.

Επιστρέφοντας στις κινήσεις εξόδου στις αγορές της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Γκάλο υπογραμμίζει ότι η έκδοση του 7ετούς ήταν ένα πολύ κακό εγχείρημα και ένα μεγάλο λάθος καθώς πραγματοποιήθηκε σε ένα περιβάλλον ισχυρής διόρθωσης στις αγορές, ενεργοποιώντας έτσι πωλήσεις και σε άλλους ελληνικού τίτλους. «Παραμένω θετικός για την Ελλάδα», σημειώνει, «ωστόσο αυτή τη στιγμή το κλίμα στην αγορά δεν ευνοεί μία νέα έκδοση.

Επιφυλακτικότητα

Υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα και αρκετή επιφυλακτικότητα και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει σε μία νέα έκδοση απλώς για τους δικούς της πολιτικούς λόγους και να καταστρέψει την αγορά. Μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να οδηγείται από την αγορά και όχι από την πολιτική». Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκάλο, «μετά την έκδοση του Φεβρουαρίου ο κ. Τσακαλώτος βρέθηκε αρκετές φορές στις ΗΠΑ και ήρθε αντιμέτωπος με εξοργισμένους επενδυτές. Πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά πριν προχωρήσει στην επόμενη έκδοση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση