ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:16
 

Με τον πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ε.Ε. η Ελλάδα το 2030

Σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας ερευνών αγοράς Euromonitor

Newsroom Κ, Αθήνα

Η ευρωπαϊκή χώρα με τον πιο γερασμένο πληθυσμό θα είναι η Ελλάδα έως το 2030 σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας ερευνών αγοράς Euromonitor σκαρφαλώνοντας από την τρίτη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα, αυτή τη στιγμή οι πέντε χώρες με τον πιο γερασμένο πληθυσμό είναι κατά σειρά η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η Ελλάδα θα πάρει τη θέση της Ιταλίας και θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, καθώς η μερίδα του πληθυσμού με ηλικία άνω των 65 ετών ως προς το σύνολο του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας (15-65 ετών) θα υπερβεί αυτό της Ιταλίας, ασκώντας μεγάλες πιέσεις τόσο στο συνταξιοδοτικό σύστημα και θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.

Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, μπήκε πρόσφατα στη λίστα παίρνοντας τη θέση της Γερμανίας ως η πέμπτη πιο «γερασμένη χώρα» παγκοσμίως. Πρόκειται για μια χώρα που έχει χαλαρώσει τη μεταναστευτική της πολιτική σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μετανάστες και να ανατρέψει την τάση της μείωσης του πληθυσμού, παρόλα αυτά αναμένεται να δει μεγάλη αύξηση στον πληθυσμό ηλικίας άνω των 65 ετών έως το 2030.

Η λύση της αποδοχής μεγάλου αριθμού μεταναστών στην οποία στρέφονται ορισμένες χώρες, είναι μια από τις εναλλακτικές οδούς που μπορεί να ακολουθήσει μια χώρα, η οποία όμως συναντά σε πολλές περιπτώσεις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία οι ηλικιωμένοι άνω των 65 εκτιμάται ότι θα φτάσουν έως το 2030 τα 16,2 εκατομμύρια. Δεδομένου του ποσοστού γονιμότητας που είναι 1,4 γέννηση ανά γυναίκα πολύ πιο κάτω από το 2,1 που απαιτείται με στόχο τη φυσική ανανέωση του πληθυσμού, η μετανάστευση αποτελεί μια μορφή ανακούφισης απέναντι στη μείωση του πληθυσμού.

Οι μετανάστες, που στην πλειοψηφία τους είναι σε ηλικία εργασίας, είναι ο μόνος παράγοντας με οφέλη σε ό,τι αφορά το δημογραφικό. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι ξένοι πολίτες θα αποτελούν έως το 2030 το 9,9% του συνολικού πληθυσμού στην Ιταλία όταν η αναλογία ανθρώπων άνω των 65 ετών ως ποσοστό επί του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας προβλέπεται ότι θα ανέλθει το 2030 στο 44,3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία αρχείου

Φωτιά στη Λέσβο

Άμεσα έσπευσε στο σημείο μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποτελούμενη από 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΛΛΑΔΑ
X