ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:58
 

Μονή Βατοπεδίου: Στον Αρειο Πάγο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας

To θέμα σε αστικό επίπεδο δεν έχει αμετάκλητα λυθεί και προς τούτο διεξήχθη η δίκη προχθές, Δευτέρα, στον Αρειο Πάγο.

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο Άρειος Πάγος καλείται πλέον να αποφανθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και παραλίμνιων εκτάσεων, μετά την εκδίκαση αιτήσεων αναιρέσεως που άσκησε στο ανώτατο δικαστήριο η Μονή Βατοπεδίου.

Οι αιτήσεις συζητήθηκαν ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, όπου οι συνήγοροι που εκπροσωπούν τη Μονή αλλά και εκείνοι που παρέστησαν για λογαριασμό του δημοσίου εξέθεσαν τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και παραλίμνιων εκτάσεων και οι ρυθμίσεις, οι οποίες έγιναν προκειμένου να υπάρξει λύση στην πάγια αντιδικία ανάμεσα στη Μονή και το Δημόσιο, αποτέλεσαν πεδίο σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων και δικαστικών παραπομπών, οι οποίες έληξαν με δικαστική απόφαση αθώωσης των υπευθύνων της Μονής.

Ωστόσο, το θέμα σε αστικό επίπεδο δεν έχει αμετάκλητα λυθεί και προς τούτο διεξήχθη η δίκη προχθές, Δευτέρα, στον Αρειο Πάγο.

Όπως επεσήμαναν οι νομικοί παραστάτες της Μονής, ο Άρειος Πάγος «καλείται να εξετάσει πρώτη φορά την υπόθεση σε αποκαθαρμένο - από αιχμές σκανδάλου - κλίμα, να τη δει στην πραγματική της υπόσταση» και συμπλήρωσαν ότι είναι κρίσιμη η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, καθώς αναμένεται να αποφανθεί για την ισχύ η μη των τίτλων ιδιοκτησίας της Μονής (χρυσόβουλα και λοιπά), τα οποία χρονολογούνται από την εποχή των βυζαντινών αυτοκρατόρων.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος της δίκης, υπέρ της Μονής Βατοπεδίου άσκησαν παρεμβάσεις το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Μονή Σινά και όλες οι μονές του Αγίου Ορους.

Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου επικαλέστηκε επιχειρήματα υπέρ της κυριότητας του δημοσίου για τις συγκεκριμένες εκτάσεις και αναφέρθηκε και σε εισήγηση του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πέππα, η οποία ήταν απορριπτική ως προς τους λόγους αναιρέσεως σχετικά με την κυριότητα και την ανταλλαγή των εκτάσεων αυτών σε άλλη δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έριξε την αυλαία στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπεδίου, κρίνοντας αθώους όλους τους κατηγορούμενους και αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X