ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μόνοι και χωρίς βοήθεια πολλοί κάτοικοι στη Μάνδρα

Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του 70χρονου αγνοουμένου

Kathimerini.gr

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Τραγωδία δίχως τέλος για τους κατοίκους της Μάνδρας, καθώς το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο και εκτεταμένο, που πολλοί κάτοικοι αισθάνονται μόνοι και χωρίς βοήθεια στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

«Εμείς στη γειτονιά Παπακώστα, δεν έχουμε δει ουσιαστική βοήθεια τόσες μέρες. Ούτε για την καταγραφή των ζημιών δεν έχουν έρθει, πότε θα κάνουμε τις επισκευές; Καταστράφηκε το επαγγελματικό μου φορτηγάκι και δεν μπορώ να εργαστώ. Προσπαθώ να κάνω κάποιες δουλειές με το Ι.Χ. μου, αλλά δεν είναι το ίδιο. Ψάχνομαι για να φύγω μετανάστης, εδώ έχουν όλα καταστραφεί, πώς θα τα αντιμετωπίσουμε», μας έλεγε χθες επαγγελματίας από την περιοχή Παπακώστα του Δήμου Μάνδρας. «Ερχονται οι επίσημοι, στήνονται στα κανάλια, δείχνουν τη βιτρίνα, πως κάτι γίνεται και πίσω δεν γίνεται τίποτα», συνεχίζει. Μία ακόμα πλευρά των πολλαπλών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες της Δυτικής Αττικής: «Είχα πάρει τραπεζικό δάνειο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Πώς να πληρώσω τη δόση, αφού δεν εργάζομαι; Πήρα στην τράπεζα για να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια αναστολή πληρωμών για μας και είπαν πως δεν υπάρχει κάποια οδηγία, να περάσουμε να το συζητήσουμε. Τι να συζητήσουμε στα χάλια που είμαστε;».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του 70χρονου αγνοουμένου, ενώ εκφράζονται φόβοι για πιθανόν περισσότερους νεκρούς, κυρίως από μετανάστες εργάτες, οι οποίοι μπορεί να ζούσαν μόνοι τους και να μην υπάρχει κανείς να δηλώσει την εξαφάνισή τους. Πάντως, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας είπε πως δεν υπάρχει δηλωμένη εξαφάνιση κάποιου μέλους της κοινότητάς τους.

Κινητή υγειονομική μονάδα έστησε η περιφέρεια Αττικής, με τη συνεργασία του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πληγέντων της περιοχής. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, η διάθεση ενισχυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου.

Τη θέσπιση του RescEU, ενός ευρωπαϊκού συστήματος για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι φονικές πλημμύρες σε Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία Τσεχία, οι πυρκαγιές και οι τυφώνες στην Ευρώπη είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν 200 ζωές μέσα στο 2017, ενώ το κόστος των ζημιών έφτασε το 2016 στα 10 δισ. ευρώ.

«Οι τραγωδίες που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι και τα τελευταία έτη έχουν δείξει ότι το υφιστάμενο σύστημα αντιμετώπισης καταστροφών, με την υπάρχουσα εθελοντική του δομή, έφτασε στα όριά του», δήλωσε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χ. Στυλιανίδης, στον οποίο ανατέθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιουνκέρ η εκπόνηση σχεδίου που να επιτρέπει στην Ε.Ε. «να είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερα από απλά συλλυπητήρια».

Το σχέδιο έχει δύο βασικούς πυλώνες. Πρώτος: Η Ε.Ε. θα έχει τα δικά της μέσα που θα προσφέρει όταν το κράτος-μέλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη καταστροφή. Τα κράτη-μέλη θα επιδοτούνται πλέον κατά 75% για επιχειρήσεις σε άλλα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε ανάγκη. Δεύτερος: Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κουλτούρα πρόληψης στα κράτη-μέλη που πλέον θα υποχρεώνονται να ενισχύσουν τους μηχανισμούς πρόληψης και ετοιμότητας κάτω από προδιαγραφές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση