ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:15
 

Moody’s: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα κέρδη της

Εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις η χώρα θα χάσει όσα κέρδισε, λέει η Moody’s

Newsroom Κ, Αθήνα

Τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε «Σίσυφο», χάνοντας τα κέρδη που αποκόμισε μετά 8 χρόνια μνημονίων, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε χθεσινή ανάλυσή του για την Ελλάδα. Ο οίκος, που αναμένεται να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στις 21 Σεπτεμβρίου, σημειώνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει δύο σοβαρούς κινδύνους στο εσωτερικό της, στον δρόμο για τη βιώσιμη επιστροφή στις αγορές:

1. Να μην τηρήσουν οι ελληνικές αρχές τις δεσμεύσεις τους προς τους πιστωτές, χάνοντας έτσι την αξιοπιστία που χτίστηκε με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

2. Το πολιτικό ρίσκο. Συγκεκριμένα, ο οίκος εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και δεν θα υπάρξουν υπαναχωρήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του 2019.

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι υπάρχουν και εξωτερικές απειλές στην ανάπτυξη, όπως ο εμπορικός πόλεμος και η άνοδος του προστατευτισμού.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η Moody’s θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας κατά μία βαθμίδα στις 21 Σεπτεμβρίου, ώστε να φτάσει το Β2.

Στην ανάλυσή της τονίζει ότι το ΑΕΠ σημειώνει αύξηση επί 5 συνεχή τρίμηνα, κάτι που είναι η καλύτερη επίδοση από το 2005-2006. Υπενθυμίζει ότι προηγήθηκαν 8 χρόνια βαριάς λιτότητας που επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία, οδηγώντας σε μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, σε σχέση με το 2008, σε άνοδο της ανεργίας πάνω από 25% και σε συρρίκνωση των εισοδημάτων κατά το 1/3.

Ωστόσο, ο αναλυτής σημειώνει ότι ενώ η ανάπτυξη αρχίζει και σταθεροποιείται, δεν ισχύει το ίδιο για όλους τους συντελεστές της. Οι εξαγωγές έχουν τον πιο σταθερό χαρακτήρα, αλλά η κατανάλωση και οι επενδύσεις εμφανίζουν διακυμάνσεις.

Πάντως, η Moody’s εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Με την αύξηση της απασχόλησης και των συνθηκών στην αγορά εργασίας, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εισοδημάτων, αναμένεται να τονωθεί η κατανάλωση. Σταδιακά, σημειώνεται, η ψαλίδα της μιας μονάδας στον πληθωρισμό, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα κλείσει.

Το brain drain

Από την άλλη, εκτιμά ότι αρνητικό ρόλο θα παίξει η φυγή πολλών εργαζομένων στο εξωτερικό, που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Μάλιστα, σημειώνεται ότι ο πληθυσμός υποχώρησε κατά 4% σε σύγκριση με το 2010. «Το brain drain άλλαξε αισθητά τη μορφή της ελληνικής οικονομίας, καθώς η χώρα δεν μπορούσε να στηρίξει κλάδους υψηλής τεχνολογίας χωρίς υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό», αναφέρει η έκθεση.

Σχολιάζοντας την αγορά εργασίας, ο οίκος σημειώνει ότι η απασχόληση είναι 20% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2008, και η ανεργία 13 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα προ ύφεσης χαμηλά. Οι οικογένειες, επισημαίνει, έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος, ενώ όσοι εργάζονται το πιθανότερο είναι να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Η ανάλυση κάνει ειδική αναφορά στην αγορά κατοικίας, σημειώνοντας ότι οι τιμές είναι περίπου 50% χαμηλότερες από το 2008. Εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη στην Αττική, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα αργήσει.

Έντυπη

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση