ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα μήνυση από συγγενείς 16 θυμάτων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Οι κατηγορίες που περιγράφονται στη μήνυση είναι της ανθρωποκτονίας, του εμπρησμού, της έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Νέα μήνυση από συγγενείς 16 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι κατατέθηκε σήμερα Τρίτη στην Εισαγγελία της Αθήνας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για απόδοση ευθυνών σε εμπλεκόμενους φορείς που με πράξεις και κυρίως με παραλείψεις συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα της μεγαλύτερης καταστροφής από φωτιά των τελευταίων δεκαετιών.

Η μήνυση στρέφεται κατά του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, υψηλόβαθμων παραγόντων του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ αλλά και των υπευθύνων του Λιμεναρχείου Ραφήνας.

Οι κατηγορίες που περιγράφονται στη μήνυση είναι της ανθρωποκτονίας, του εμπρησμού, της έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο και περιγράφονται με λεπτομέρειες τα τραγικά γεγονότα, οι παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων και των εμπλεκόμενων φορέων σε 65 συνολικά σελίδες που καταλαμβάνει η μήνυση των συγγενών των θυμάτων.

Αν και υπήρχε την ημέρα εκείνη μέγιστος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς, δεν συνεκλήθησαν όπως προβλέπεται τα αρμόδια συντονιστικά όργανα

«Δυστυχώς οι άνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι τόσο από την Περιφέρεια, τους Δήμους, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία αλλά και τους αρμοδίους και υπευθύνους της Πολιτικής Προστασίας".

Όπως τονίζεται στη μήνυση δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα σε επίπεδο πρόληψης, δεν καθαρίστηκαν δρόμοι, οικόπεδα και δεν συντάχθηκε εγκαίρως από την άνοιξη του 2018 όπως προβλέπεται από το νόμο το σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων και γεγονότων, όπως οι πυρκαγιές.

Επίσης τονίζεται, ότι αν και υπήρχε την ημέρα εκείνη μέγιστος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς, δεν συνεκλήθησαν όπως προβλέπεται τα αρμόδια συντονιστικά όργανα σε Περιφέρεια και Δήμους για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς ούτε έγινε κάποιος συντονισμός ενεργειών απαραίτητων για την εκδήλωση αυτού του κινδύνου".

Μεταξύ των τραγικών παραλείψεων κατά τους μηνυτές, το χειρότερο ήταν ότι μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, δεν υπήρχαν στην περιοχή πυροσβεστικά μέσα για να αναχαιτίσουν τη φωτιά και να την αντιμετωπίσουν στην έναρξή της, ενώ περιγράφονται στη συνέχεια οι τραγικές στιγμές που έζησαν οι άνθρωποι που κατακάηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Ανεύθυνος ο ισχυρισμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας 

Μεγάλη ευθύνη έχουν, κατά τη μηνυτές, "και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής , οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα ώστε να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο, πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας».

Χαρακτηρίζουν επίσης ανεύθυνο τον ισχυρισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ότι η φωτιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί και οι συνθήκες ήταν έκτακτες, το ίδιο αναφέρεται και για την Περιφέρεια Αττικής.

Ο πληρεξούσιας δικηγόρος των 16 συγγενών Αντώνης Φούσας δήλωσε σχετικά: «Είναι ανάγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανούν τί τηλεφωνήματα έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση