ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Οι 8 δεν θα εκδοθούν» λέει τώρα ο Τζανακόπουλος

Εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας

Kathimerini.gr

«Οι 8 δεν θα εκδοθούν» λέει τώρα ο Τζανακόπουλος

Οι οχτώ τούρκοι στρατιωτικοί δεν θα εκδοθούν βάσει της απόφασης του Αρείου Πάγου, η κυβέρνηση έκανε αίτηση ακύρωσης χορήγησης πολιτικού ασύλου για να είναι η Δικαιοσύνη αυτή που θα αποφασίσει αν θα υπαχθούν σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, δηλώνει τώρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφότου πέρασε ένα εικοσιτετράωρο από την επίμαχη απόφαση που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

«Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση (ασύλου) την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο λογαριασμό του στο Facebook.

«Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία» προσθέτει πάντως.

Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναλυτικά

«Δύο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος.

»1. Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.

»2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφύγων έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

»Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία» καταλήγει ο κ. Τζανακόπουλος».

Τσαβούσογλου: Δυναμίτης που θα εκραγεί οι τρομοκράτες που απελευθερώσατε

Σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά της Ελλάδας για τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς προέβη το βράδυ του Σαββάτου ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου, παρότι η Αθήνα έσπευσε να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της επίμαχης απόφασης.

«Οι τρομοκράτες που απελευθερώσατε σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί δεν μπορεί να υπάρξει μια χώρα που θα σας προστατεύσει» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Twitter ο τούρκος αντιπρόεδρος.

«Δεν έχετε αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ (σ.σ η οργάνωση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν) που αφήνετε ελεύθερο (…) δεν είναι επωφελής για κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες» δήλωσε ακόμα.

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν» απάντησε νωρίτερα με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην σκληρή ανακοίνωση της Άγκυρας το Σάββατο.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την παραχώρηση ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα, σχολίασαν οι New York Times. Η Τουρκία αντέδρασε η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω σχολίασε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Hurriyet για άσυλο: Η Τουρκία αντέδρασε η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω

«Η Τουρκία αντέδρασε η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω» σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet για την αίτηση ακύρωσης της χορήγησης ασύλου σε έναν από τους Τούρκους στρατιωτικούς στην οποία προέβη η Αθήνα.

Η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «απόφαση σκάνδαλο», σχολιάζοντας την απόφαση της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου να χορηγηθεί άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που είχε προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη.

«Μετά την προδοτική απόπειρα πραξικοπηματικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου (σ.σ 2016), ένας από τους οχτώ πραξικοπηματίες που κατέφυγαν στην Ελλάδα έλαβε πολιτικό άσυλο. Από την άλλη πλευρά, το (τουρκικό) υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε σκληρά στην απόφαση της Ελλάδας με μια ανακοίνωση που καθυστέρησε» σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα σε ανταπόκρισή της από την ελληνική πρωτεύουσα.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προσθέτει η Ηurriyet, αναφέρθηκε ότι η απόφαση θα είχε επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και αναφέρθηκε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες».

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, δήλωσε ότι «η απόφαση της επιτροπής ασύλου απορρίφθηκε». Η τελική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει κατά της απόφασης σημαίνει ότι ελληνικά δικαστήρια θα δώσουν την τελική απάντηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την παραχώρηση ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα, σχολίασε από την πλευρά της η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Στην αντεπίθεση περνά το Μάξιμου, μετά την σφοδρή κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση. 

Αίτια η αίτηση με την οποία η κυβέρνηση ζητεί την ακύρωση της απόφασης χορήγησης άσυλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι "η θέση της Ελλάδας είναι θέση ευθύνης. Η χώρα σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, προστατεύει τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζει πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα".

Πρόσθεσε δε ότι "πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, και τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη".

"Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν" απάντησε νωρίτερα με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην σκληρή ανακοίνωση της Άγκυρας το Σάββατο.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την παραχώρηση ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα, σχολίασαν οι New York Times.

Προηγούμενη ενημέρωση

Στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών, απάντησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται».

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση