ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ λένε «ναι» στο εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σ. Αραβία

«Η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα το υπερψηφίσει» ανέφερε χθες ο Δ. Παπαδημούλης

Kathimerini.gr

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Υπέρ του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία αναμένεται να ψηφίσει σήμερα για άλλη μία φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως αντίδραση στην εντεινόμενη κρίση στην Υεμένη, καθώς η σχετική πρόταση θα έχει στήριξη από όλες τις ευρωομάδες του Κοινοβουλίου εκτός από την ομάδα της Ακροδεξιάς.

Παρόλο που η κυβέρνηση είχε επιλέξει να πουλήσει βλήματα στη Σαουδική Αραβία, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αναμένεται να υπερψηφίσουν το εμπάργκο. «Η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα το υπερψηφίσει. Ελπίζω να κάνουν το ίδιο όλοι οι Ελληνες ευρωβουλευτές. Είμαι δε βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας θα κάνει αυτό που πρέπει», ανέφερε χθες, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει από την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο είχε ζητήσει ξανά –με ανάλογο ψήφισμα– και στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 από την κ. Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία για την επιβολή εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. στη Σαουδική Αραβία. Το ψήφισμα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση στην Υεμένη έχει επιδεινωθεί περισσότερο, μεταξύ άλλων λόγω της στρατιωτικής δράσης του συνασπισμού που τελεί υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν σταματήσει να χορηγούν όπλα στη Σαουδική Αραβία εξαιτίας της δράσης της στην Υεμένη, ενώ κάποια άλλα εξακολουθούν να παρέχουν στρατιωτική τεχνολογία κατά παράβαση κριτηρίων».

Το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Υεμένη έχει ξεκινήσει να απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2016, όπου σε ψήφισμά του στις 25 Φεβρουαρίου είχε καλέσει πρώτη φορά την ύπατη εκπρόσωπο της Eνωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία για την επιβολή εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. στη Σαουδική Αραβία. Ξανά στις 14 Ιουνίου του 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εκφράσει «την έντονη ανησυχία του για την ιδιαίτερη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Υεμένη». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αίτημα του Eυρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικό, καθώς μόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν τα κράτη-μέλη, μπορεί να πάρει μία τέτοια απόφαση και μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συζήτηση επί του θέματος. Αυτό που είναι ξεκάθαρο όμως είναι ότι η κατάσταση στην Υεμένη αλλά και η σχέση της Σαουδικής Αραβίας με την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στη χώρα δεν ήταν κάτι άγνωστο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση