ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι φόροι εκτίναξαν το λαθρεμπόριο στα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Ελλάδα

Ο νέος φόρος αντιστοιχεί περίπου στο 20% της λιανικής αξίας του ατμίζοντος προϊόντος που έχει μέση τιμή 5 ευρώ.

Newsroom Κ, Αθήνα

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Εκαμψε τους ρυθμούς διάδοσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου η επιβολή φόρου 10 λεπτών ανά ένα χιλιοστόλιτρο (ml) στα ατμίζοντα προϊόντα. Πρακτικά, από 1ης Ιανουαρίου 2017, επιβλήθηκε φόρος 1 ευρώ σε κάθε αμπούλα 10 ml ατμίζοντος προϊόντος, ανεξαρτήτως της λιανικής τιμής διάθεσής της, η οποία κυμαίνεται από 3 έως 7 ευρώ. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας ηλεκτρονικών τσιγάρων Nobacco, αυτή η επιβολή του φόρου φρέναρε την ανάπτυξης της αγοράς και ταυτόχρονα έσπρωξε τους καταναλωτές σε λαθραία προϊόντα.

Ο νέος φόρος αντιστοιχεί περίπου στο 20% της λιανικής αξίας του ατμίζοντος προϊόντος που έχει μέση τιμή 5 ευρώ. «Αν συμπεριλάβετε και τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στη τελική λιανική αξία του προϊόντος, σημαίνει ότι οι φόροι πλησιάζουν το 50% της αξίας (του προϊόντος)», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Nobacco Μάρκος Μαρκόπουλος. Ο ίδιος σημειώνει ότι η απόφαση αυτή εκτόξευσε το λαθρεμπόριο, το οποίο μέχρι το τέλος του 2016 κυμαίνονταν σε ανεκτά επίπεδα. «Αν στα καπνικά προϊόντα το λαθρεμπόριο αντιστοιχεί στο 27%, στα ατμίζοντα προϊόντα ξεπερνά το 50%», αναφέρει. «Είναι ίσως η μόνη αγορά», προσθέτει, που το λαθρεμπόριο γίνεται σε καταστήματα. Τουλάχιστον», καταλήγει, «στα καπνικά προϊόντα, το λαθρεμπόριο γίνεται σε πλατείες και πεζοδρόμια».

Πέρυσι οι συνολικοί φόροι που επιβλήθηκαν σε ατμίζοντα προϊόντα ανήλθαν σε 4,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι διατέθηκαν 4,5 εκατ. αμπούλες ατμιζόντων. Εξ αυτών τα 2,2 εκατ. ευρώ κατέβαλε η Nobacco. H τελευταία, παρόλο που θεωρείται Νο 1 στην ελληνική αγορά, σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι κατέχει μερίδιο 50% της αγοράς. «Πιθανόν να κατέχουμε το 50% της νόμιμης αγοράς, αλλά η παράνομη αγορά είναι μεγαλύτερη της νόμιμης», λέει με πικρία ο κ. Μαρκόπουλος. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι ατμιστές μπορεί να αγοράζουν λαθραία προϊόντα είτε εν γνώση τους είτε έχοντας άγνοια, γιατί κάποιος τους απατά. Και η μόνη λύση για να παταχθεί το λαθρεμπόριο είναι πλέον οι έλεγχοι της εφορίας και των τελωνειακών.

Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 300.000 ατμιστές νικοτίνης. Αντιστοιχούν δηλαδή στο 10% έως 11% των καπνιστών τσιγάρων, που εκτιμώνται σε τρία εκατομμύρια. Οι περισσότεροι από τους ατμιστές, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, επιχειρούν να διακόψουν τον εθισμό τους σε καιγόμενα καπνικά προϊόντα είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους περικοπής εξόδων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Nobacco, το ηλεκτρονικό τσιγάρο παραμένει πιο οικονομικό έως και 50% από τα παραδοσιακά καπνικά προϊόντα. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη βλαπτικότητα, το συγκεκριμένο προϊόν καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό. Ως συνέπεια, τα στελέχη της Nobacco εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αγορά θα διευρυνθεί. Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά σε έρευνα και ανάπτυξη ατμιζόντων προϊόντων. Πρόσφατα δημιούργησε ένα νέο τυποποιητήριο υγρών στο Κορωπί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το τελευταίο προσφέρει υπηρεσίες εργαστηρίου ποιότητας των προϊόντων που διαθέτει η εταιρεία στην ελληνική, αλλά και σε άλλες αγορές της Βαλκανικής (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία). Ωστόσο, όπως αναφέρον τα στελέχη της, η μελλοντική ανάπτυξη θα έρθει από την Ελλάδα, όπου η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα (brand name).

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η σημαντική συμφωνία που ανακοινώθηκε πρόσφατα με την British American Tobacco (BAT). Η συμφωνία αφορά την αποκλειστική διανομή στην Ελλάδα του προϊόντος Vype που παράγει η μεγάλη καπνοβιομηχανία διεθνώς. Η συνεργασία, όπως αναφέρουν τα στελέχη της Nobacco, προχωρεί ιδιαίτερα καλά, δεδομένου ότι οι πωλήσεις ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Ενεση» 15 δισ. στην Τουρκία υποσχέθηκε το Κατάρ

«Χαμένα ριάλια! Ο κουκουμάς της Τουρκίας δεν έχει πάτο.....»
knak  |  08:55

Μηλικούρι: Έψηνε σούβλα και παρολίγον να κάψει το χωριό

«Μονο με παραδειγματικες τιμωριες θα σωφρονιστουν καποιοι και βεβαια να τους επιβαλλονται τα εξοδα .»
Ντομπρος Κελαηδης  |  01:06

«Ενεση» 15 δισ. στην Τουρκία υποσχέθηκε το Κατάρ

«Απλούστατα παρατείνετε τη ζωή του μελλοθάνατου...........»
knak  |  21:11

Οι δύο Έλληνες Στρατιωτικοί περιγράφουν τη στιγμή της σύλληψής τους (βίντεο)

«".....Περιγράφουν τις πρώτες στιγμές της σύλληψης τους και τις συνθήκες διαβίωσης τους στα ...»
Λευτέρης Μ.  |  16:49

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Kατά τη διάρκεια της ημέρας έπνεαν κατά τόπους άνεμοι 4-5 μποφόρ, ενώ αυτή την ώρα έχει

Σε ύφεση η φωτιά στην Εύβοια

Δεν υπάρχει πλέον φλόγα, παρά μόνο διάσπαρτες αναζωπυρώσεις, αλλά θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, όλη τη νύχτα, η μάχη ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΛΛΑΔΑ