ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι λεπτομέρειες της απαγωγής και κράτησης Λεμπιδάκη

Μόνο το ένα από τα πέντε κρησφύγετα απαγωγής έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής

Kathimerini.gr

Νέες λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης των απαγωγέων του εφοπλιστή Μιχάλη Λεμπιδάκη ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Οπως έχει γίνει γνωστό οι δράστες χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της απαγωγής πέντε κρησφύγετα, ώστοσο μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί μόνο το ένα, το οποίο και διερευνά το συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Στο συγκεκριμένο κρησφύγετο κρατούνταν ο Λεμπιδάκης, όταν πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση απελευθέρωσης του τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ υπάρχει καθαρή εικόνα για το άτομο που τον φύλαγε εκείνη την ώρα.

Μέχρι στιγμής έχουν ήδη συλληφθεί οκτώ άτομα από την εγκληματική οργάνωση που πραγματοποίησε την απαγωγή, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος του όλου εγχειρήματος. Δεύτερη ομάδα απαγωγέων δεν υπήρξε, όμως νέα μέλη εντάχθηκαν στην πορεία του χρόνου στη μία οργάνωση που σχεδίασε και υλοποίησε την απαγωγή και κάποια άλλα διαφοροποιήθηκαν ως προς τους ρόλους τους. Επίσης, δεν έχει προκύψει σύνδεση των συλληφθέντων με άτομα που βρίσκονται στη φυλακή. Επιπλέον, αναφορικά με τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εμπλοκής ατόμου που να συμμετείχε και στην απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

Όσον αφορά την ανήλικη που συμμετείχε στην όλη διαδικασία, η συμμετοχή της αφορούσε μόνο το τελευταίο διάστημα της απαγωγής και δεν είχε γνώση σε τι ακριβώς συμμετείχε. Συγκεκριμένα, απέστειλε μία από τις επιστολές της οργάνωσης στην οικογένεια του απαχθέντα, με τον πατέρα της να της έχει δώσει οδηγίες για το πώς θα αποφύγει να αφήσει τα δακτυλικά της αποτυπώματα πάνω στο γράμμα. Στη διάρκεια της απαγωγής, η οργάνωση απέστειλε στην οικογένεια του απαχθέντα 31 sms, πέντε επιστολές και τρία βίντεο.

Στη συνέχεια, ορισμένοι από τους συλληφθέντες πραγματοποίησαν ταξίδια στην Αττική κατά τη διάρκεια της απαγωγής, στέλνοντας μηνύματα κατά τη διάρκεια τους στην οικογένεια του επιχειρηματία.

Η εγκληματική οργάνωση είχε προετοιμαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό για την επιχείρηση της απαγωγής, πραγματοποιώντας πρόβες σε πραγματικό πεδίο, καθώς και σειρά προπαρασκευαστικών ενεργειών, για να πετύχει το σχέδιο.

Δύο εκ των συλληφθέντων έχουν διασυνδέσεις με τον Σύλλογο Αλληλεγγύης Οφειλετών Ρεθύμνου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατά την επίσημη παρουσίαση της εξιχνίασης της υπόθεσης απαγωγής του 53χρονου επιχειρηματία που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κρήτης στα Χανιά, δήλωσε: «Οι Ελληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όπου κι αν βρίσκονται. Είμαστε όλοι υπερήφανοι, όλος ο ελληνικός λαός, όλη η κοινωνία. Η ΕΛΑΣ απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη. Αυτή την αστυνομία θέλουμε, μία αστυνομία κοντά στον πολίτη.

Ο κ. Τόσκας έκανε λόγο για μια «τέλεια επιχείρηση για όσους ασχολούνται με θέματα ασφάλειας».

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας είπε ότι ήταν μια δύσκολη υπόθεση που η έκβασή της μεταδίδει στους Έλληνες πολίτες και στην ελληνική κοινωνία αισθήματα ανακούφισης. «Η ελληνική αστυνομία μπορεί να λειτουργήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες αποτελεσματικά και υπεύθυνα. Είμαστε εδώ για να επιβραβεύσουμε τους συναδέλφους αστυνομικούς της Κρήτης που επί 6 μήνες οργάνωσαν και εκτέλεσαν με μεθοδικότητα την εξιχνίαση της υπόθεσης απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Αστυνομικός διευθυντής Κρήτης Κ. Λαγουδάκης είπε πως «η αρχική απαίτηση των απαγωγέων για την απελευθέρωση του επιχειρηματία ήταν η χορήγηση 100 εκατ. ευρώ και πως «από την πρώτη στιγμή ύψιστη προτεραιότητα ήταν η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντα».

«Αξιολογούσαμε κάθε λεπτομέρεια, κάθε πληροφορία. καταφέραμε να ανιχνεύσουμε την προετοιμασία των δραστών, το σχέδιό τους. Η διαδικασία αυτή μας βοήθησε να προχωρήσουμε στη σκιαγράφηση της εγκληματικής ομάδας και σιγά-σιγά να φτάσουμε σ' αυτούς. Εντοπίσαμε αρχικά την περιοχή και στη συνέχεια το σημείο που κρατούσαν τον επιχειρηματία. Η επιχείρηση της 2ας Οκτωβρίου δικαίωσε τις προσπάθειές μας», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ο κ.Λαγουδάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία πολλών διαφορετικών υπηρεσιών της αστυνομίας, κυρίως από την Κρήτη, αλλά και από την Αθήνα, οι οποίες κατάφεραν να συντονισθούν άριστα μεταξύ τους.

Τόνισε δε ότι «οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση από τον Μάρτιο του 2017 και στη διάρκεια του εξαμήνου εντάχθηκαν και άλλα άτομα». Εξάλλου, έδωσε πληροφορίες και για τις συνθήκες κράτησης του επιχειρηματία.

«Κατά την ακινητοποίηση του επιχειρηματία οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό ενώ στη διάρκεια κράτησης είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, μιλούσαν ψιθυριστά και φορούσαν τα ίδια ρούχα. Είχαν αλλάξει πέντε διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι είχαν καλυμμένα παράθυρα. Ολο το χρονικό διάστημα ο απαχθείς ήταν δεμένος με αλυσίδα στο χέρι ή στο πόδι. Στο διάστημα της κράτησης έγιναν 31 επικοινωνίες με μηνύματα, δόθηκαν πέντε επιστολές και τρία βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Χρησιμοποιήθηκαν πέντε κρησφύγετα. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος καρτών και συσκευών κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλα στοιχεία».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση