ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:53
 

Μάτι: Οι μαρτυρίες από την πυρκαγιά στην Κινέτα «δείχνουν» τις εγκληματικές καθυστερήσεις

Εντύπωση προκαλούν καταθέσεις κατοίκων από την άλλη πλευρά της Αττικής

Newsroom Κ, Αθήνα

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Οι εγκληματικές καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, η διάσωση των κατοίκων και η μη έγκαιρη εκκένωση στο Μάτι, που είχαν ως αποτέλεσμα εκατόμβη νεκρών και ανυπολόγιστες καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως προκύπτει από δεκάδες έγγραφα της ογκωδέστατης δικογραφίας αλλά και από σωρεία μαρτυρικών καταθέσεων.

Εντύπωση προκαλούν καταθέσεις κατοίκων από την άλλη πλευρά της Αττικής την Κινέττα, όπου και αυτή επλήγη την ίδια ημέρα από μεγάλη πυρκαγιά, όπου περιγράφουν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό με εκκενώσεις των περιοχών και άμεση συνδρομή της αστυνομίας.

Ενδεικτική η κατάθεση αστυνομικού από τη Διεύθυνση Δυτικής Αττικής ο οποίος μεταξύ άλλων καταθέτει ότι «ενώ η φωτιά βρισκόταν στα Γεράνεια Όρη και εκτιμώντας την κατάσταση του ανέμου διετάχθη η ταχεία αποχώρηση των κατοίκων από τα σπίτια τους στις περιοχές Πανόραμα 1,2,3 και Γαλήνης» ενώ προσθέτει:

«Δύο με τρεις ώρες διήρκησε η εκκένωση όλων αυτών των οικισμών και μία δύναμη 20-25 άνδρες. Η ΓΑΔΑ είχε στείλει στην περιοχή και δύο ομάδες ΔΙΑΣ για ενίσχυση». Ο ίδιος μάρτυρας προσθέτει:

«Οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης τους. Όποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τους βοηθούσαν. Στον οικισμό Πανόραμα, η φωτιά έφτασε 15-20 λεπτά μετά την εκκένωση του! Η σφοδρότητα του ανέμου εκτιμάται από τον μάρτυρα αστυνομικό, ότι έφθασε τα 11 μποφόρ».

Σε άλλη κατάθεση περιγράφεται ότι το συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Κινέττα όπου μετείχαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος και άλλοι, ενημερώθηκαν για τη φωτιά και αποφάσισαν την εκκένωση της περιοχής διότι «άλλαξε το μέτωπο και εκτιμήθηκε ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους».

«Η αστυνομία, περιγράφει μάρτυρας, περνούσε από τα σπίτια και έδινε οδηγίες εκκένωσης με περιπολικά και ενημέρωναν τον κόσμο με μεγάφωνα που είχαν τα περιπολικά. Πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και με πίεση από τους αστυνομικούς, σε κάποιες περιπτώσεις».

Αντίθετα ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου καταθέτοντας για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι θεωρεί ότι η κατάσταση δεν μπορούσε να ανακοπεί και προσκομίζει έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

«Σας προσκομμίζω την έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από όπου προκύπτει ότι η ταχύτητα των ανέμων στην συγκεκριμένη περιοχή και την έκθεση του ΕΚΠΑ του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, όπου αναφέρει 5 επιστημονικούς λόγους για τους οποίους αποφαίνεται ότι η πυρκαγιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Εδώ δεν μπορούν να εξημερώσουν το θηρίο οι μεγάλες δυνάμεις και μείς ψαχνόμαστε για λύση; Δεν είναι ...»
Leon  |  13:24

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X