ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:12
 

Πακέτο αλλαγών στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία

Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη απευθείας εμπορική πτήση από την Αθήνα προς τα Σκόπια

Newsroom Κ, Αθήνα

Εντός των προσεχών 24 ωρών αναμένεται η κατάθεση του τελικού πακέτου των αλλαγών του Συντάγματος που εισηγείται το κυβερνών κόμμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να προχωρήσουν και τα επόμενα θεσμικά βήματα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγχρόνως, επιταχύνονται οι διαδικασίες που εξελίσσονται παράλληλα προς τη συμφωνία και στοχεύουν στη βελτίωση του γενικότερου κλίματος. Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη απευθείας εμπορική πτήση από την Αθήνα προς τα Σκόπια με αεροσκάφος της Aegean Airlines. Επίσης, ξεκινούν οι συναντήσεις της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - ΠΓΔΜ με σκοπό τη βελτίωση των σχολικών εγχειριδίων προκειμένου να εξαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη.

Τέλος, επισκέπτεται την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα Μπουγιάρ Οσμάνι, προκειμένου να έχει επαφές με τον κ. Κατρούγκαλο.

Ενόψει της συνέχισης της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τους επόμενους μήνες, στα νομικά επιχειρήματα της Αθήνας περιλαμβάνεται το αίτημα για δήλωση με την οποία η ΠΓΔΜ θα διευκρινίζει ότι ο αγγλικός όρος «nationality», που υπάρχει καταγεγραμμένος στη συμφωνία των Πρεσπών, δεν ανταποκρίνεται σε εθνότητα αλλά σε εθνικότητα (αγγλιστί «citizenship»), προτού γίνει η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ασφαλιστική αυτή δικλίδα στοχεύει κυρίως στην κατοχύρωση της αποσύνδεσης της μακεδονικής/βορειομακεδονικής εθνικότητας από την εθνότητα που, βεβαίως, παραπέμπει σε μακεδονική ταυτότητα. Μια πρώτη αποτύπωση αυτής της ιδέας έκανε σε ανύποπτο χρόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις 26 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, στην ΠΓΔΜ εξακολουθεί να προκαλεί τριβές στο VMRO-DPMNE η ψηφοφορία με την οποία κυρώθηκαν οι πρώτες συνταγματικές αλλαγές. Τα τελευταία 24ωρα παραιτήθηκαν η βουλευτής Ντανιέλα Ρανγκέλοβα από τη θέση της προέδρου της Ενωσης Γυναικών του VMRO και ο πρόεδρος της Νεολαίας Λούκα Κρζάλοφσκι καταγγέλλοντας το κόμμα του για «μικροπολιτική, λαϊκισμό και εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας μικρής ομάδας ανθρώπων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X