ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιθανή η ενισχυμένη επιτήρηση μετά το μνημόνιο

Η Ελλάδα ζητάει ελάφρυνση χρέους που δεν ζήτησαν οι άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο

Newsroom Κ, Αθήνα

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Ασαφές παραμένει ποια θα είναι η σχέση της Ελλάδας με τους θεσμούς μετά τη λήξη του προγράμματος. Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες τονίζει ότι ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ενισχυμένης επιτήρησης.

Η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση από τις άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο, καθώς μπορεί να παράγει πλεονάσματα αντί για ελλείμματα και οι παγκόσμιες συνθήκες της οικονομίας να είναι καλύτερες απ’ όταν έβγαιναν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά η Ελλάδα ζητάει ελάφρυνση χρέους που δεν ζήτησαν οι άλλες χώρες. Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής στήριξης μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς όπως είπε πως για να υπάρξει κάτι τέτοιο πρέπει κάποιος να το ζητήσει. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν θα κάνει αίτηση για ένα πρόγραμμα, συνεπώς δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε».

Συγχρόνως ο ίδιος αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρχει συμφωνία για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της Δευτέρας, παρόλο που μέχρι χθες δεν είχε ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης που αποδεικνύει ότι αυτά που ψηφίστηκαν στον ελληνικό Κοινοβούλιο είναι και αυτά που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς. Μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, τότε θα δοθεί και το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Στη συνέχεια ακολουθεί η έγκριση της εκταμίευσης που αναμένεται να είναι στα 6-7 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό της πρώτης υποδόσης θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η στάση του ΔΝΤ

Σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο αξιωματούχος δεν θέλησε να γίνει συγκεκριμένος, λέγοντας πως «υπάρχει μία επί της αρχής συμφωνία και ένα επί της αρχής πρόγραμμα», ενώ για τη σύγκλιση των απόψεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, είπε πως «δεν ξέρω πότε θα επιτευχθεί».

«Οι συζητήσεις έχουν όμως ήδη ξεκινήσει, διότι όπως ξέρετε το προσωπικό του ΔΝΤ ήταν μαζί μας στις αποστολές στην Αθήνα και συμφωνούν με όλες τις αποφάσεις, ξέρουν τι συμβαίνει και οι συζητήσεις μαζί τους θα συνεχιστούν σε φιλικό κλίμα», κατέληξε.

Μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος, ενώ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε «ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν βλέπω την ανάγκη γι’ αυτές τις συζητήσεις τώρα». Συγχρόνως τόνισε ότι συνηθίζουμε να ξεχνάμε ότι «ήδη έχουν δοθεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», ενώ όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα θα εξαρτηθούν από την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Η αξιολόγηση πήγε πολύ ομαλά, με αποδοτικότητα και ταχύτητα και μεγάλο βαθμό συνεργασίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στους θεσμούς» είπε ο αξιωματούχος για να προσθέσει ότι «αν υπήρχε αντίστοιχη συνεργασία και στις προηγούμενες αξιολογήσεις δεν θα βρισκόμασταν εδώ για οκτώ χρόνια».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση