ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας προωθούν οι ελληνικές τράπεζες

Εως τον Ιανουάριο πρέπει, η κυβέρνηση να έχει θεσμοθετήσει τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη

Kathimerini.gr

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Φίλτρο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχουν βάλει οι τράπεζες, αποφεύγοντας να ρευστοποιήσουν ακίνητα μικρής αξίας ακόμη και αν πρόκειται για μεγαλοοφειλέτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η επιλογή αυτή που υπαγορεύτηκε και από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση, λόγω των αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, προκρίνεται προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες που θα υπονόμευαν το εγχείρημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ετσι, αυτή την Τετάρτη, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών, είναι προγραμματισμένοι τέσσερις ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Ενας ακόμη που αφορούσε νομικό πρόσωπο και συγκεκριμένα το πλοίο «Κεντέρης» αναβλήθηκε για τις 10 Ιανουαρίου, ενώ ένας δεύτερος που αφορούσε οφειλή νομικού προσώπου ρυθμίστηκε. Το ενδιαφέρον μεταφέρεται ξανά στα ειρηνοδικεία της χώρας, στα οποία είναι προγραμματισμένοι να γίνουν 142 πλειστηριασμοί. Μεταξύ αυτών, επαγγελματικοί χώροι και οικόπεδα με τιμή εκκίνησης από 180.000 έως 4,5 εκατ. ευρώ που βαρύνονται με οφειλές από 712.000 έως και 100,7 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η αναστολή της αποχής από τους πλειστηριασμούς, που αποφάσισε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου, καλύπτει το 67% των πλειστηριασμών που γίνονται σε όλη τη χώρα. Την αποχή τους, πάντως, συνεχίζουν οι υπόλοιποι σύλλογοι της περιφέρειας –μεταξύ αυτών και ο Σύλλογος της Θεσσαλονίκης που αποφάσισε χθες συνέχιση της αποχής έως τις 28 Ιανουαρίου– οι οποίοι, όμως, αντιπροσωπεύουν το 23% των συλλόγων όλης της χώρας. Η ομαλοποίηση των πλειστηριασμών, που έκρινε σε μεγάλο βαθμό και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα κριθεί μετά τις αρχές του επόμενου χρόνου, καθώς μέχρι το τέλος του έτους οι λιγοστοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αλλά και αυτοί που θα γίνουν στα ειρηνοδικεία θα αφορούν οφειλές αρκετών εκατομμυρίων.

Ο νόμος Κατσέλη

Εως τον Ιανουάριο πρέπει, άλλωστε, η κυβέρνηση να έχει θεσμοθετήσει τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς το Σάββατο. Η βασικότερη αλλαγή αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, η οποία θα ισχύσει κατ’ αρχάς γι’ αυτούς που θα κάνουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο το 2018. Σταδιακά, η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα επεκταθεί και σε αυτούς που, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσής τους εκκρεμεί, ζητούν αναβολή ή δεν εμφανίζονται στο δικαστήριο κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης. Στόχος η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους θεωρούνται ύποπτοι και ο εντοπισμός όσων καταχρηστικά έχουν κάνει αίτηση προστασίας, επιδιώκοντας ουσιαστικά να κερδίσουν χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ένας στους τέσσερις κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσής του είτε ζητεί αναβολή ή δεν εμφανίζεται καθόλου στο δικαστήριο είτε διαπιστώνεται ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου. Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν θα θέσουν φραγμό σε αυτές τις πρακτικές, υποχρεώνοντας όσους ζητούν αναβολή να ελεγχθούν από την αρμόδια επιτροπή δικαστικών που θα συσταθεί και να δεχθούν την άρση του τραπεζικού απορρήτου τους. Αντίστοιχα, θα υποχρεώνει όσους αναίτια απουσιάζουν να εμφανιστούν στο δικαστήριο εντός 30 ημερών, χάνοντας, αν δεν το κάνουν, την προστασία του νόμου.

Τέλος, συμφωνήθηκε να δοθεί το δικαίωμα στους κληρονόμους να υποβάλουν νέο αίτημα στον νόμο Κατσέλη στην περίπτωση που το ακίνητο, για το οποίο έγινε η υπαγωγή στον νόμο, αποτελεί πρώτη κατοικία και γι’ αυτούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X