ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πλήρης κάλυψη σε Καμμένο

Αντιπερισπασμοί αντί απαντήσεων από Τσίπρα

Kathimerini.gr

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αναζητώντας για άλλη μια φορά καταφύγιο στην «κανονικότητα» της κυβέρνησης, που από την εποχή ακόμα που βρισκόταν στην αντιπολίτευση ήταν η επίκληση της μάχης με τη διαφθορά και τη διαπλοκή και ο πόλεμος που δέχεται από οργανωμένα συμφέροντα κυρίως του μιντιακού χώρου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε χθες σαφές ότι εκλαμβάνει την υπόθεση της σύμβασης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία ως απειλή για την ύπαρξη της κυβέρνησής του και ως τέτοια την αντιμετωπίζει. Ως εκ τούτου, παρείχε πλήρη κάλυψη στον κυβερνητικό εταίρο, ανέλαβε ο ίδιος να αναδείξει τα επιχειρήματα που η κυβερνητική πλευρά παρουσίασε χθες.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και ενώ ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αναδεικνύει ένα «ανύπαρκτο» κατά τον ίδιο ζήτημα, προκειμένου να δημιουργήσει αντιπερισπασμό έναντι του θέματος της φοροδιαφυγής, κατέφυγε σε υπεκφυγές, δίνοντας τη δική του εκδοχή των γεγονότων και αποφεύγοντας, παράλληλα, να απαντήσει σε όσα ερωτήματα ετέθησαν. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε στα όσα έχουν δει το φως της επικαιρότητας τις προηγούμενες εβδομάδες ένα νέο όνομα, αυτό του Ζαν Σφακιανάκη, τον οποίο παρουσίασε ως ενδιαφερόμενο μεσάζοντα για την πώληση των πυρομαχικών και κατηγορώντας ουσιαστικά την αντιπολίτευση ότι εργάζεται για λογαριασμό συγκεκριμένων ενδιάμεσων.

Με αυτό ως κεντρική ιδέα στην τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας να ζητηθεί συγγνώμη από τον κ. Καμμένο και κατηγορώντας τον για κατασκευή σκευωρίας, προκειμένου να φύγουν από την επικαιρότητα άλλα ζητήματα. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε, επίσης, την αντιπολίτευση για λειτουργία παρακράτους μέσα στον κρατικό μηχανισμό, με την «αξιοποίηση» στελεχών του διπλωματικού σώματος και των ενόπλων δυνάμεων, αναφορά που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Στο δεύτερο σκέλος της υπερασπιστικής γραμμής που χάραξε ο πρωθυπουργός «έδειξε» στην κατεύθυνση επιχειρηματικών συμφερόντων προερχόμενων από τον χώρο των μέσων ενημέρωσης. «Ενα μιντιακό λόμπι είναι που σας καθοδηγεί. Εκεί καταντήσατε τη Ν.Δ.», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ πρόσθεσε ότι «τον Καμμένο δεν τον στοχοποιείτε επειδή σας φταίει ο Καμμένος, αλλά γιατί θέλετε να χτυπήσετε την κυβέρνηση. Στο βάθος του αρρωστημένου τους μυαλού θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης γιατί δεν επιθυμούν αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Επιχειρώντας «ρελάνς» στην κοινοβουλευτική πίεση που του ασκεί η αντιπολίτευση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει να διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας συζήτηση για τη φοροδιαφυγή. Ουσιαστικά, το Μαξίμου θα επιδιώξει το αμέσως επόμενο διάστημα να μεταφέρει την κεντρική πολιτική συζήτηση σε ένα πεδίο που θεωρεί ότι είναι προνομιακό για την κυβέρνηση. Αυτό, βεβαίως, θα εξαρτηθεί και από το εάν θα συνεχιστούν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας. Προκαλεί, πάντως, εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμιά αναφορά στο αίτημα που ετέθη από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση της συμφωνίας, με επίκληση ιδεολογικών λόγων.

Νέες διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που ζήτησε να ακούσει από τον πρωθυπουργό ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δεν το άκουσε χθες. Λίγο πριν από την ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ο κ. Φίλης ανέφερε (Ρ/Σ ΘΕΜΑ): «Αυτό θέλω να ακούσω από την κυβέρνησή μου εγώ, το λιγότερο, είναι να ακυρωθεί (σ.σ.: η συμφωνία πώλησης πυρομαχικών) για λόγους που έχουν να κάνουν και με την Αριστερά και με τη διεθνή υποχρέωση της χώρας να μην πουλά όπλα σε χώρα που πλήττει αμάχους». Ο πρώην υπουργός, με την άποψη του οποίου για ακύρωση της συμφωνίας έχουν συνταχθεί και άλλα στελέχη, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι δεν υπάρχει θέμα διαφθοράς και έθεσε το ζήτημα σε ηθικοπολιτικοκοινωνική βάση, σχετίζοντάς το και με την επιβολή εμπάργκο από την Ευρωβουλή.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, αν και εμφανίσθηκε πριν από τη συζήτηση στη Βουλή βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα απαντήσει με επιχειρήματα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την όλη υπόθεση. «Ελπίζω να μην έχουμε μια περίπτωση στην οποία οι μεσάζοντες έχουν παίξει τον ρόλο που βλέπαμε να παίζουν παλιά», ανέφερε και προσέθεσε ότι «θα με ικανοποιούσε να αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι». Μάλιστα, επικαλούμενος διαπιστώσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν για τον ρόλο που έπαιξαν μεσάζοντες σε αμυντικά συστήματα και εξοπλισμούς –«έπαιξαν πολύ σκληρό παιχνίδι ρεμούλας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.»– προσέθεσε ότι με βάση ακριβώς αυτή την εμπειρία «νομίζω ότι θα έπρεπε να ήμασταν πολύ προσεκτικοί». Αναφορικά με την τοποθέτηση Φίλη για ακύρωση της συμφωνίας, είπε ότι συμμερίζεται τις σκέψεις αυτές όσον αφορά τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη και έκανε λόγο για «ιδεολογικοπολιτική επιχειρηματολογία που είναι βάσιμη».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X