ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:10
 

Politico: Μόνο κατ' όνομα η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια

«Οι πιστωτές της έχουν άλλες ιδέες», αναφέρει στην ιστοσελίδα στο κεντρικό της θέμα

Newsroom Κ, Αθήνα

Για έξοδο από τα μνημόνια μόνο κατ’ όνομα κάνει λόγο στο κεντρικό της θέμα η ιστοσελίδα Politico και περιγράφει την ανησυχία των πιστωτών για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών και για το κατά πόσον η Ελλάδα θα παραμείνει προσκολλημένη στις μεταρρυθμίσεις.

«Για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί μια ευκαιρία να απαλλαγεί επιτέλους από τα δεσμά της λιτότητας. Όμως, οι πιστωτές της έχουν άλλες ιδέες», αναφέρει η ιστοσελίδα politico.eu, στο κεντρικό της θέμα που κάνει λόγο για έξοδο από τα μνημόνια «μόνο κατ’ όνομα»».

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, οι αξιωματούχοι της λεγόμενης τρόικας «κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι χειροπέδες θα μείνουν στη θέση τους» και επισημαίνει τα εξής: «Παρότι όλοι συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να ολοκληρωθεί επισήμως το πρόγραμμα, είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να εκχωρήσουν στην Ελλάδα την ίδια πλήρη ελευθερία που έδωσαν στις άλλες χώρες οι οποίες πέρασαν από την ίδια διαδικασία».

Στο άρθρο παρατίθεται δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου της ευρωζώνης, ο οποίος σημειώνει:

«Όταν χρωστά κανείς σε μια τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό του πρόβλημα. Όταν, όμως, της χρωστά ένα δισ. τότε γίνεται πρόβλημα της τράπεζας. (Οι Έλληνες) μας χρωστούν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για το τι συμβαίνει στη χώρα τους».

Έτσι, ενώ οι άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να δέχονται δύο ετήσιους ελέγχους από την Κομισιόν και τον ESM, για την Ελλάδα θα προβλέπονται τέσσερις, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης».

Κι αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους που ανέρχεται σε 230 δισ.

«Το λουρί θα είναι κοντό», λέει άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Θυμηθείτε, έχουν μεγάλο χρέος να αποπληρώσουν».

Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι στα ευρωπαϊκά επιτελεία υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να ακυρωθεί το πρόγραμμα ή σημαντικές πλευρές του μετά την ολοκλήρωσή του.

«Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στις ενδεχόμενες εκλογές το επόμενο έτος, έχει την τάση να παρουσιάσει το τέλος του προγράμματος ως μια πλήρη αποδέσμευση από τους πιστωτές της», γράφει. Παράλληλα δε, επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά στη μη αποδοχή της λεγόμενης «προληπτικής γραμμής» που προτείνεται από την ΕΚΤ.

Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν ώστε να υπάρξουν νέες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση», επικαλούμενο κυρίως τη στάση Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας, που είναι πολύ πιο σκληρή σε σύγκριση με την αντίστοιχη Γαλλίας και Ιταλίας.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποτρέψουμε τους Έλληνες από το να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες», λέει τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Τα ΜΕΔ των 7.5 δισ. ευρώ στον πυρήνα της έρευνας για ΣΚΤ

«ΠΡΟΣ Ai Em: ΣΟΥ ΈΦΤΑΙΞΕ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ!!!!! ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ: ΕΠΙ ΠΟΙΩΝ ...»
ΠΑΝΑΣΙΑΝΟΣ  |  15:52

Συμφωνούν επί της αρχής, δεν τα βρίσκουν στο μενού της έρευνας για ΣΚΤ

«Προς τί τόσο ντόρος για έρευνα; Η απάντηση είναι απλή: Φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ!!! …ένεν Πρόδρομε ...»
Ai Em  |  09:44

Τα ΜΕΔ των 7.5 δισ. ευρώ στον πυρήνα της έρευνας για ΣΚΤ

«Το ύφος «γκαίμπελς» δεν το αλλάζει με τίποτε!!! …όσο μαντάρα και αν τα κάνατε!! …ααα, ναι, φταίει ...»
Ai Em  |  09:39

«Σέβομαι το Σύνταγμα» δηλώνει ο Κ. Μπαρμπαρούσης

«Δεν το σώζεις χρυσέ μου.... Δεν το σώζεις..... Είσαι σαν βρεγμένο γατί τώρα, πριν 2 μέρες όμως εξωτερίκευσες ...»
Ανώνυμος  |  21:51

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση