ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:10
 

Πομπέο: Ιστορική πρόοδος των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών

Newsroom Κ, Αθήνα

Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα διεξήχθη ο πρώτος στρατηγικός διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ μεταξύ πολυμελών αντιπροσωπειών των δύο χωρών υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ. Ο «γόνιμος», σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, διάλογος ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μαικ Πομπέο και ένα κοινό ανακοινωθέν που περιγράφει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί και συγκεκριμένα μέτρα για την εμβάθυνση της συνεργασίας στο μέλλον σε έξι τομείς: άμυνα και ασφάλεια, κράτος δικαίου και αντιτρομοκρατία, περιφερειακά ζητήματα, κοινωνία των πολιτών, εμπόριο και επενδύσεις και ενέργεια.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Πομπέο τόνισε πως η συνάντηση επιστεγάζει την ιστορική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις κατά το τελευταίο έτος, ενώ χαιρέτισε την τριμερή συνεργασία Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ. Παράλληλα, στήριξε πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών και την επερχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για ανάχωμα στις κακόβουλες επιδιώξεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο στρατηγικός διάλογος ανέδειξε τη σύμπτωση των συμφερόντων των δύο χωρών στα σημαντικότερα περιφερειακά ζητήματα, με τους Αμερικανούς να τονίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα μάλιστα που η χώρα αντιμετώπιζε σημαντικές προκλήσεις, όπως η οικονομική αλλά και η μεταναστευτική κρίση. Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος εστίασε στην περιφερειακή συνεργασία και ιδιαίτερα με την Κύπρο, αλλά και στις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή και στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως κοινός στόχος αναδείχθηκε, εξάλλου, η στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη να αναφέρεται στις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική αντιπροσωπεία χαρακτήρισε το 2018 «την καλύτερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία των διμερών σχέσεων», ενώ χαιρέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών ως τη σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή – διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να την υποστηρίζουν. Παράλληλα, διαπίστωσε με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί και όσον αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στα ζητήματα ασφαλείας.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει, πάντως, σε μεγαλύτερη συνεργασία στο οικονομικό πεδίο, με τους Αμερικανούς να τονίζουν ότι θα υποστηρίξουν τις επενδύσεις στη χώρα. Εχουν, ωστόσο, διευκρινίσει ότι δεν καθοδηγούν την ιδιωτική οικονομία και γι’ αυτό προέτρεψαν την κυβέρνηση να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικότερο επενδυτικό προορισμό.

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου ισχύουν τώρα  |  18:20

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Ο διευθυντής της εκκλησίας Κύπρου με το πιο πτωχό λεξιλόγιο!!! »
ΑΚΑ  |  09:58

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X