ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:02
 

Προαναγγελθέν έγκλημα η φονική πλημμύρα

Αλυσίδα λαθών οδήγησε στην τραγωδία

Newsroom Κ, Αθήνα

Προαναγγελθέν έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, καθώς ο οικισμός έχει κτιστεί από την αρχή πάνω σε ρέματα, χωρίς να ληφθεί καμία ουσιαστική μέριμνα για τη διοχέτευση των υδάτων.

«Οπως φαίνεται πολύ αποκαλυπτικά και συγκεκριμένα στην εικόνα, γίνεται σαφές ότι το ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής είναι τέτοιο, έτσι ώστε το νερό να οδηγείται προς τη Μάνδρα για να ακολουθήσει στη συνέχεια την πορεία του προς τη θάλασσα», λέει στην «Κ» ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, δρ πολεοδόμος μηχανικός, ερευνητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ.

Ο πληθυσμός της Μάνδρας πολλαπλασιάζεται, χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας: το 1928 είχε πληθυσμό 2.768 κατοίκους, το 1940 3.246 κατοίκους, το 1991 10.012, το 2001 10.947 και το 2011 είχε φθάσει τους 12.792 κατοίκους. Ο χάρτης που έχει επεξεργαστεί ο κ. Μπακογιάννης αποτυπώνει με διαφορετικά χρώματα τις επεκτάσεις του οικισμού.

Βλέποντας την οικιστική εξέλιξη από το 1940, στο 1990 και μετά στο 2007, «φαίνεται καθαρά πως η αστική εξάπλωση δημιουργεί φραγή στη φυσική απορροή των ομβρίων. Παρατηρείται μια πολύ σημαντική αύξηση του οικιστικού αποτυπώματος της περιοχής, που οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία 30 χρόνια», σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης.

«Η άναρχη και χωρίς σχεδιασμό οικιστική εξέλιξη των οικισμών, που δεν λαμβάνει υπόψη της το φυσικό ανάγλυφο, τα ρέματα και τη φυσική απορροή των υδάτων από τα βουνά, σε συνδυασμό με την αυθαίρετη δόμηση, οδηγεί σε πλημμυρικά φαινόμενα κατά την έντονη βροχόπτωση», τονίζει ο ερευνητής του ΕΜΠ. Δεν είναι τυχαίο πως μεγάλο μέρος των θυμάτων και των καταστροφών εντοπίστηκαν στα σημεία που τα δύο ρέματα, το ρέμα Σούρες βορειότερα και της Αγίας Αικατερίνης νοτιότερα, διατρέχουν τον οικιστικό ιστό της Μάνδρας.

«Ο περιορισμός της διατομής των ρεμάτων, το μπάζωμα της κοίτης τους, η ανυπαρξία υποδομών για τη διευθέτηση των ομβρίων στο οδικό δίκτυο του οικισμού με αγωγούς μεγάλης παροχετευτικότητας οδήγησαν στις πλημμύρες, που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές», τονίζει ο κ. Μπακογιάννης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

ΑΚΕΛ: Άστοχη η ενέργεια Ακιντζί να εγείρει θέμα UNFICYP

«Πατρετο χαπαρι κυριοι του ακελ οτι ο ακκιντζη ειναι χειροτερος απο τον ντεκταζ και τον ερογλου και σταματατε ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  17:17

Κι άλλο παιδάκι με εξανθήματα σε παραλία

«Δεν ειναι αναγκη τον ψυλο να τον κανου με καμηλο! Αυτα τα εξανθηματα οφειλονται σε αλλεργιες!!!»
Ντομπρος Κελαηδης  |  17:13

#PoliticsBlog Οι κολωτούμπες, ο Χαμπιαούρης και ποιους έχει στο χέρι η Χρυσταλλού

«Από ότι φαίνεται στην Κύπρο, εδώ και μερικές δεκαετίες, ευδοκιμούν οι προστάτες (με άλλα λόγια πατρώνοι) ...»
πανασιανός  |  14:45

Μόνο Αναστασιάδη - Ακιντζί συναντά η Λουτ

«ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Έτοιμοι να μοιραστούν τη χώρα μας με τους Ισλάμ ...»
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ  |  12:24

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση