ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδόθηκαν από τις συχνές αλλαγές σπιτιών

Τα USB κρύβουν απαντήσεις για τα σχέδια των 9 Τούρκων συλληφθέντων

Kathimerini.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Απαντήσεις αναφορικά με τα σχέδια και τις προθέσεις των εννέα Τούρκων συλληφθέντων για τρομοκρατία αναμένεται να δώσει η εξερεύνηση των δεκάδων ψηφιακών πειστηρίων που βρέθηκαν στα σπίτια τους, σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα.

Αρμόδιοι αστυνομικοί αποκαλύπτουν ότι οι ύποπτοι έκαναν απελπισμένες προσπάθειες να τα εξαφανίσουν, φοβούμενοι –ενδεχομένως– ότι το περιεχόμενό τους θα «πρόδιδε» κρίσιμα στοιχεία για τη δράση τους. Αυτόπτης μάρτυρας όσων εκτυλίχθηκαν στα τρία διαμερίσματα κατά την έφοδο ανδρών της ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής περιγράφει στην «Κ» ότι ο ένας από τους συλληφθέντες αποπειράθηκε να καταπιεί «στικάκια» αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων (USB), καθώς και ότι από τις ταράτσες των διπλανών πολυκατοικιών περισυνελέγησαν πάνω από 80 αντικείμενα-πειστήρια, που οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να «ξεφορτωθούν» πριν πέσουν στα χέρια των αστυνομικών.

Τα ευρήματα στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και μεταξύ των αρμοδίων αξιωματικών είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η «εξερεύνησή» τους θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «τι σκόπευαν να πράξουν οι κατηγορούμενοι;», «σχεδίαζαν πράγματι ενέργεια με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα;» κ.ο.κ.

Εις βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και επιμέρους αδικήματα, όπως παράβαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών, πλαστογραφία εγγράφων κ.ά. Παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Μέσω των συνηγόρων τους, κ. Ιωάννας Κούρτοβικ και Αλέκας Ζορμπαλά, αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με όσα τους αποδίδονται.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ένας από τους κατηγορουμένους, 40 ετών, διώκεται με εθνικό ένταλμα σύλληψης για ανάμειξη στην υπόθεση μεταφοράς οπλισμού με φουσκωτό ταχύπλοο, τον Ιούλιο του 2013 στη Χίο. Φέρεται ακόμα να είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Αλεξανδρούπολη που, όπως και η υπόθεση της Χίου, είχε συσχετιστεί με τη δράση της οργάνωσης DHKP-C.

Αρμόδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι είχε ηγετικό ρόλο μεταξύ των εννέα συλληφθέντων της προχθεσινής επιχείρησης. Είχε προχωρήσει (πριν από περίπου δύο μήνες) στη μίσθωση των τριών διαμερισμάτων σε

Νέο Κόσμο και Καλλιθέα χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, ενώ στο πλαίσιο των κανόνων συνωμοτικότητας είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος για την εξεύρεση νέων κρησφύγετων για τους «συντρόφους» του. Σύμφωνα μάλιστα με μια εκδοχή, ορισμένοι «αδέξιοι» χειρισμοί του κατά τη μίσθωση διαμερισμάτων ενεργοποίησαν τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι έθεσαν στο επίκεντρο της προσοχής τους τον 40χρονο και τον κύκλο των ανθρώπων που συναναστρεφόταν. Πλην του 40χρονου, με διεθνές ένταλμα σύλληψης των τουρκικών αρχών για τρομοκρατία διώκεται ένας ακόμα από τους συλληφθέντες, 59 ετών, ενώ ανεπιβεβαίωτες –προς το παρόν– πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των κατηγορουμένων (οι περισσότεροι ήρθαν στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι) υπάρχουν άτομα αναγνωρισμένα ως πρόσφυγες.

Φωτογραφίες

Οι φωτογραφίες των εννέα αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, προκειμένου οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίσουν και άλλα κρησφύγετα με οπλισμό που εκτιμάται ότι υπάρχουν και δεν έχουν ακόμα βρεθεί. Στα τρία διαμερίσματα βρέθηκαν πρώτες ύλες για την κατασκευή εκρηκτικών, όπως νιτρική αμμωνία, μαγειρική σόδα, σωλήνες διαφόρων διαμετρημάτων, βενζίνη, καθώς και αυτοσχέδια μασούρια με άγνωστη εκρηκτική ύλη. Οι αστυνομικοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες να σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση ενόψει της άφιξης στην Αθήνα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ίδιοι πάντως, μέσω των συνηγόρων τους, χαρακτήρισαν τα ευρήματα «ανάξια λόγου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X