ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας

Ο κ. Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη

Του Βασίλη Νέδου

Προοπτικές βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων διακρίνουν κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, στην κορυφή της ατζέντας της ωριαίας συζήτησης που είχαν οι δύο ηγέτες βρέθηκαν το Κυπριακό, το προσφυγικό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, για μια συνάντηση εργασίας, δίχως ωστόσο να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να σημειωθεί μείωση της έντασης στην περιοχή, να υπάρχει άμεση και συνεχής επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, ενώ αποφάσισαν ότι θα πρέπει να επανεκκινήσουν κανονικά όλα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ετέθη, επιπλέον, η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ζητήματα ασφαλείας, ενώ από την πλευρά του κ. Τσίπρα δόθηκε βάρος στην ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών, κάτι που διασφαλίζεται μόνο με την απόλυτη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Ως προς το Κυπριακό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα. Πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο Γκουτιέρες δεν αναφέρθηκε μόνο ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο κ. Ερντογάν, στάση ενδεικτική της εντελώς διαφορετικής ερμηνείας την οποία αποδίδουν οι δύο πλευρές στα αποτελέσματα του Κραν-Μοντανά τον Ιούλιο του 2017. Αλλωστε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διμερούς συνάντησης κορυφής, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) συζήτησαν ατύπως επί του θέματος. Οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν, επίσης, στην επαναφορά της θετικής ατζέντας, με έμφαση στην οικονομία, θέτοντας ξανά επί τάπητος την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, ει δυνατόν πριν από το καλοκαίρι του 2019.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ επανήλθε και στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Παρά το θετικό κλίμα, η Αγκυρα εξακολουθεί να υπενθυμίζει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ. Χθες ανακοίνωσε τη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών στα δυτικά της Κύπρου. Συγκεκριμένα, δεσμεύθηκαν περιοχές οι οποίες περιλαμβάνουν μέρος των οικοπέδων 4, 5 και 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ασκήσεις στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν δεν πραγματοποιήθηκε σε γεωπολιτικό κενό, αλλά σε μια περίοδο κατά την οποία η αμερικανοτουρκική κρίση επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας. Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος ανάμεσα σε Αγκυρα και Ουάσιγκτον, κυρίως μέσω της διάχυσης πληροφοριών ότι στην Τουρκία συζητείται σοβαρά η πιθανότητα να αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Αντριου Μπράνσον.

Παράλληλα, φαίνεται ότι η προσπάθεια προσέγγισης Αγκυρας - Ε.Ε. εξακολουθεί να συναντά εμπόδια. Η επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι θα ακυρωθεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας (μια δόση ύψους 70 εκατ. ευρώ) για το προσφυγικό, λόγω της αποτυχίας της Αγκυρας να βελτιώσει την ποιότητα του κράτους δικαίου και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μίσθωση πλωτής εξέδρας για γεωτρήσεις

Συμβόλαιο μίσθωσης πλωτής αυτοανυψούμενης εξέδρας από αμερικανική εταιρεία, με έδρα το Χιούστον του Τέξας, υπέγραψε η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), με σκοπό τη γεώτρηση σε δύο σημεία. Η ανακοίνωση έγινε από την αμερικανική εταιρεία Rowan, η οποία και θα μισθώσει την πλωτή εξέδρα «Rowan Norway» για γεωτρήσεις σε «δύο σημεία στη Μεσόγειο Θάλασσα» και «για χρονική διάρκεια που υπολογίζεται μεταξύ 100 και 140 ημερών». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Rowan, «το συμβόλαιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο τέλος του 2018». Η εξέδρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός λειτουργίας στη Βόρεια Θάλασσα και συγκεκριμένα στο Ην. Βασίλειο (κατά πάσα πιθανότητα στη Σκωτία). Η Rowan, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, είναι μια εταιρεία με εξειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα και διαθέτει 27 αυτοανυψούμενες εξέδρες και τέσσερα πλωτά γεωτρύπανα για εξαιρετικά μεγάλα βάθη. Ο στόλος της έχει παρουσία στον Κόλπο του Μεξικού, στη Βόρεια Θάλασσα (Βρετανία και Νορβηγία), στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και στο Τρινιντάντ. Είναι, επίσης, συνεταίρος (με 50%) της σαουδαραβικής Aramco, μιας κοινοπραξίας που επιχειρεί γεωτρήσεις στον Περσικό Κόλπο. Η μίσθωση της πλωτής εξέδρας πραγματοποιείται μεν σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές λόγω της χαμηλής προσφοράς, είναι δε δηλωτική των προθέσεων της Αγκυρας να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη στελέχωση του στόλου που ήδη διαθέτει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X