ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:37
 

Ψήφισμα στη Βουλή των ΗΠΑ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο βουλευτής Ντόναλντ Πέιν χαρακτήρισε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εθνικό σύμβολο και πηγή υπερηφάνειας για την Ελλάδα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι συμπρόεδρος της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, Κάρολιν Μαλόνι (Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη) και Κώστας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός, Φλόριδα) και ο Δημοκρατικός βουλευτής Νέας Ιερσέης Ντόναλντ Πέιν Τζούνιορ, εισήγαγαν ψήφισμα στη Βουλή με το οποίο ζητείται από τη Βρετανία να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία αφαίρεσε παράνομα από την Ελλάδα πριν 200 χρόνια και μετέφερε στην Αγγλία ο Λόρδος Έλγιν.

«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης και ομορφιάς της Ελλάδας, τα οποία θα έπρεπε να εκτίθενται στην χώρα προέλευσής τους», δήλωσε η Κάρολιν Μαλόνι.

«Είναι ζωτικά κομμάτια της ελληνικής ιστορίας και ανήκουν στον ελληνικό λαό. Ο λαός της Ελλάδας και οι επισκέπτες που ταξιδεύουν απ’ όλο τον κόσμο για να ζήσουν την εμπειρία του μεγαλείου της Ακρόπολης, θα πρέπει να μπορούν να απολαύσουν τα Μάρμαρα. Αυτό το ψήφισμα καλεί τη Μεγάλη Βρετανία να επιστρέψει επιτέλους αυτούς τους θησαυρούς στον τόπο που ανήκουν».

Σε δήλωσή του ο Κώστας Μπιλιράκης αναφέρει ότι η τέχνη προσφέρει παράθυρο στην ιστορία και αποτελεί την τέλεια ελευθερία έκφρασης.

«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δημιουργήθηκαν από τους πολίτες της Αθήνας υπό την καθοδήγηση του γνωστού δημιουργού Φειδία για να εορτάσουν την υπερηφάνεια και το μεγαλείο της Πόλεως των Αθηνών. Το να μην φιλοξενούνται και να θαυμάζονται αυτές οι συνεισφορές των πολιτών στην πόλη όπου από την αρχή είχε σχεδιαστεί, προσφέρει μία κάκιστη υπηρεσία όχι μόνο στο λαό της Αθήνας, αλλά και στον πολιτισμό που έστρωσε το δρόμο για τη σύγχρονη δημοκρατία και ελευθερία. Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτά τα αυθεντικά έργα και άλλα σημαντικά στοιχεία της ελληνικής ιστορίας θα επιστρέψουν επί τέλους στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους, ώστε να τα απολαμβάνουν οι μελλοντικές γενιές των υπερήφανων Ελλήνων», είπε ο βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης.

Ο βουλευτής Ντόναλντ Πέιν χαρακτήρισε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εθνικό σύμβολο και πηγή υπερηφάνειας για την Ελλάδα.

«Τα γλυπτά αυτά αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα, στην οποία ανήκουν. Η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να πράξει το σωστό και να επανενώσει τους θησαυρούς του ναού του Παρθενώνα στην πατρίδα τους», είπε ο βουλευτής Πέιν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X