ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ μέσω τεσσάρων διαγωνισμών

Για τρίτη φορά σε μια πενταετία επιχειρούν την πώληση της ΕΛΒΟ

Newsroom Κ, Αθήνα

Για τρίτη φορά μέσα σε μία πενταετία η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Ειδικότερα, η κυβέρνηση, με τέσσερις ξεχωριστούς διαγωνισμούς που προκήρυξε χθες, επιχειρεί την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Στόχος είναι την ερχόμενη άνοιξη να βρεθεί είτε ένας είτε περισσότεροι αγοραστές των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ.

Συγκεκριμένα χθες η ΕΥ, που έχει οριστεί εκκαθαριστής της εταιρείας ΕΛΒΟ, προκήρυξε τέσσερις διαγωνισμούς, εκ των οποίων ο πρώτος αφορά τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Ο πρώτος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε περιλαμβάνει την εκποίηση: των ακινήτων της εταιρείας, των κτιριακών της εγκαταστάσεων στη Σίνδο, του εξοπλισμού και των πνευματικών δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, το σήμα της επιχείρησης κ.λπ. Τα προαναφερόμενα στοιχεία εκποιούνται ως σύνολο.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά την εκποίηση ανταλλακτικών, ο τρίτος διαγωνισμός την εκποίηση δύο οικοπέδων στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης και ο τέταρτος περιλαμβάνει την εκποίηση 11 στρατιωτικών οχημάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν προσφορές εντός 20 ημερών. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 4 Μαρτίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει μια ταχύρρυθμη διαδικασία.

Η διαδικασία του διαγωνισμού θα περιλάβει δύο φάσεις. Η πρώτη στην οποία θα επιλεγούν οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς τους και η δεύτερη, όπου θα λάβει χώρα άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και θα συντελεστεί μια προφορική πλειοδοσία μεταξύ όσων δεν αποκλεισθούν στην α΄ φάση. Η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού επιχειρήσεων που δεν πληρούν κριτήρια εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης υπάρχουν τέσσερις ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ. Είναι η αραβική Mubadala (ΗΑΕ), η τσεχική Excalibur Army, η γαλλική Nexter και η νοτιοαφρικανική Paramount. H τελευταία είχε ενδιαφερθεί και για τον προηγούμενο (δεύτερο) διαγωνισμό εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ, που είχε προκηρυχθεί το 2017, αλλά τελικά δεν υπέβαλε προσφορά. Εκτός από την Paramount, για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε ενδιαφερθεί και η γερμανική Kraus Maffei, η οποία επίσης δεν υπέβαλε προσφορά. Ετσι ο διαγωνισμός κηρύχθηκε από την ΕΥ άγονος. Ο αρχικός (πρώτος) διαγωνισμός που έγινε στις αρχές του 2017 κηρύχθηκε άκυρος λόγω μη υποβολής νομότυπων προσφορών.

Την υπόθεση χειρίζονται ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Τούρκων υπουργών και εντολή τερματισμού της εισβολής

«Σιγά τα ωά»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

Ακιντζί: Εξέφρασα τις ειλικρινείς μου απόψεις για τη Συρία

«Πρεπει να εχουμε υποψη μας και να μην παρασυρομαστε οτι αλλο η σημερινη καλη και ανθρωπινη συμπεριφορα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:18

Βαριές οικονομικές κυρώσεις Τραμπ στην Άγκυρα

«Σιγά τις βαριές οικ. κυρώσεις ρε φαντασμένε, ανιστόριτε και υπερφίαλε `πανέξυπνε`. »
ΑΚΑ  |  09:24

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X